Kancelarija EU u Prištini: Prava vlasnika imovine u potpunosti poštovati

Srna
Kancelarija EU u Prištini: Prava vlasnika imovine u potpunosti poštovati

BEOGRAD - Kancelarija EU u Prištini saopštila je danas da sa zabrinutošću prati aktuelne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić i apelovala da Priština poštuje sudske odluke.

-EU apeluje da Vlada (samoproglašenog) Kosova preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju - navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije su naglasili da se ovo ne odnosi na zemljište koje je vlast u Prištini odredila za eksproprijaciju odlukom koja je donesena 16. januara 2023. godine i precizirano da proces eksproprijacije, prema kosovskom zakonu, zahtijeva period za javne konsultacije i mogućnost da građani ospore bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu prije nego što postane konačna.

Srbi - vlasnici zemljišta i njihovi potomci, kao i drugi mještani sela Dren u opštini Leposavić, drugi dan protestuju kako bi zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, a koji su započeti na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji.

Radovi su počeli juče, a obezbjeđuju ih pripadnici policije samoproglašenog Kosova i specijalne policije, a omogućeni su odlukom vlade privremenih prištinskih institucija o proglašenju više od 83 hektara na tom području za zemljište od javnog značaja.

Groblje i crkva iz 13. vijeka takođe su predviđeni za rušenje, a potpukovnik policije samoproglašenog Kosova Veton Eljšani je izjavio da se na tom prostoru radi na izgradnji baze pogranične policije.

Danas radova nije bilo, ali su građevinske mašine i nekoliko desetina pripadnika policije i dalje u blizini magistralnog puta Leposavić-Raška.

Predsjednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je ranije danas za Tanjug da su se kosovski specijalci sa oko 20 vozila udaljili sa lokacije, a da mu je Eljšani rekao da se do daljeg radovi neće izvoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana