Jugoslavije hranjeno medijskim lažima

Glas Srpske
Jugoslavije hranjeno medijskim lažima

Beograd - NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, koje je trajalo 78 dana, hranjeno je medijskim lažima s ciljem usklađivanja mnjenja zapadnog stanovništva sa stavom vlasti glavnih država, a glavni dezinformatori bile su zapadnjačke vlade, NATO i najugledniji mediji.

Piše ovo francuski list “Le Monde diplomatiljue”.

Autori Serž Alimi i Pjer Ramber ističu da neke od posljedica ovog rata i dalje imaju težinu u međunarodnom životu.

- NATO je odlučio da napadne državu koja nije prijetila nijednoj državi članici. Izgovor je bio humanitarni motiv i djelovao je bez mandata UN. Takav presedan poslužio je SAD 2003. godine u vrijeme invazije na Irak, takođe potpomognut kampanjom masovnih dezinformacija - istaknuto je u tekstu “Le Monde diplomatiljue”, objavljenom u specijalnom izdanju beogradskog “Nedeljnika”.

Autori ističu da, budući da je rat na Kosovu vodila većina “ljevičarskih” vlada i podržala većina konzervativnih partija, nije bilo smisla ponovo razmatrati zvanične falsifikacije, a novinari koji su opsjednuti lažnim vijestima radije ih traže negdje drugdje. Podsjećajući da je prije 20 godina, počevši od 24. marta 1999. godine, 13 država članica NATO-a, uključujući SAD, Francusku i Njemačku, bombardovalo SRJ, u tekstu su navedene i riječi tadašnjeg njemačkog ministra odbrane, socijaldemokrate Rudolfa Šarpinga da su Srbi počinili “genocid”, te “igrali fudbal sa odjsečenim glavama otkinutim sa leševa, kidali fetuse iz trudnica i pekli ih”.

Komentare njemačkog ministra prenio je “Tfi” 20. aprila 1999. godine - “ubili su između 100.000 i 500.000 osoba”, a “Daildž Mirror” 7. jula da su kremirali žrtve “u pećima, sličnim onima koje su se koristile u Aušvicu”.

“Le Monde diplomatiljue” piše da su, međutim, naslovnica za naslovnicom ove lažne informacije pocijepane u paramparčad. To je posebno učinjeno istraživanjem američkog novinara Danijela Perla u “Wall street jopurnal” od 31. decembra 1999. godine, baš kao što je “izduvana” i jedna od najsenzacionalnijih manipulacija s kraja 20. vijeka - plan “Potkova” (potkovica), dokument koji je trebalo da dokaže kako su Srbi programirali “etničko čišćenje Kosova”. Difuzija plana “Potkova” u Njemačkoj aprila 1999. godine poslužila je kao izgovor za intenziviranje bombardovanja. Ističu da je plan “Potkova” falsifikovan: nije ga donijela srpska vlast, već je fabrikovan od elemenata koje je prikupila bugarska tajna služba. Prevaru je 10. januara 2000. godine otkrio nedjeljnik “Spiegle” i potvrdio 12 godina kasnije bivši bugarski ministar spoljnih poslova. Stručnjaci za Balkan, novinari Žan-Arno Derans i Loran Žeslan opisuju “Potkovu” kao arhetip lažnih vijesti koje emituju zapadnjačke armije i preuzimaju sve glavne evropske novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana