Jovanović: Visoki predstavnik BiH u pravnom smislu više ne postoji

Srna
Jovanović: Visoki predstavnik BiH u pravnom smislu više ne postoji

BEOGRAD - Predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih Živadin Jovanović ocijenio je da u pravnom smislu više ne postoji visoki predstavnik za BiH, jer je dosadašnji Valentin Incko podnio ostavku, a Savjet bezbjednosti UN nije imenovao novog.

 “Pošto je Savet bezbednosti UN praktično blokiran da odlučuje u skladu sa propisanom procedurom, onda se ne može smatrati da je imenovan novi visoki predstavnik za BiH”, rekao je Jovanović za Srnu.

On je naveo da zapadne sile nastoje ponovo da politikom sile nameću rješenja koja nisu u skladu sa osnovnim principima međunarodnih odnosa, niti u skladu sa odlukama Savjeta bezbjednosti UN, niti su u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Jer, procedura imenovanja je poznata. Može Savjet za primjenu mira /PIK/ da predlaže i kandiduje, ali odluku o visokom predstavniku u skladu sa Dejtonskim sporazumom donosi Savet bezbednosti UN”, istakao je Jovanović, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije

Prema njegovim riječima, sadašnja situacija reflektuje duboku podjelu u globalnim odnosima između Kine i Rusije kao rastućih svjetskih sila i zapadnih zemalja koje više žele i nastoje da se ponašaju arbitražno.

Jovanović smatra da Republika Srpska i dalje treba da ostane na dosadašnjoj principijelnoj poziciji da se poštuje Dejtonski sporazum i procedura za izbor visokog predstavnika, jer ta procedura i Dejtonski sporazum nisu ispoštovani u slučaju Kristijana Šmita, koji je kandidat za novog visokog predstavnika.

On je ocijenio da visoki predstavnik, s obzirom na dosadašnja iskustva, nije bio ni faktor stabilnosti, niti razvoja, niti neka pomoć, već je bio faktor udaljavanja od Dejtonskog sproazuma i njegovog neprekidnog kontinuiranog kršenja.

“U skladu s tim, neophodno je da se ukine ta dosadašnja institucija i da kompletna odgovornost za dalju primenu Dejtonskog sporazuma i razvoj BiH u skladu s tim sporazumom preuzmu dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, naglasio je Jovanović.

On je ocijenio da je i dosadašnje postojanje visokog predstavnika bilo suvišno i udaljavalo je tokove političkog odlučivanja od građana i naroda BiH i institucija dva entiteta.

“Ta institucija je uzurpirala sebi ovlašćenja koja nema na osnovu Dejtonskog sporazuma i koja su, u stvari, predstavljala ne samo kršenje Dejtona, nego i Ustava BiH”, rekao je Jovanović.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana