Jovanović: Odredba iz Rezolucije 1244 o povratku srpskih snaga i dalje važeća

Srna
Foto: Vojska Srbije

BEOGRAD - Pravo Srbije da vrati vojnike na Kosovo i Metohiju nije zastarjelo jer Rezolucija SB UN ne zastarijeva, rekao je bivši diplomata Savezne Republike Jugoslavije pri UN Vladislav Jovanović.

Jovanović je rekao da odredba Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o obavezi vraćanja do hiljadu srpskih vojnika i policajaca na Kosovo je podjednako obavezujuća kao i sve druge odredbe tog dokumenta.

On je dodao da se postavlja pitanje odgovornosti zaduženih za sprovođenje Rezolucije 1244 zašto je nisu do kraja sproveli.

Ako bi neko rekao da je za to kasno, Jovanović je naveo da to ne stoji, jer ne postoji zastarivost imperativnih rezolucija SB.

“Ako se ne izvršavaju, onda je to nemar i odgovornost onih koji je nisu izvršili. Nije kasno da mi ovo pitanje pokrenemo, čak i kao test. Neka oni to odbiju, pa da cijeli svijet vidi da su imali zlu najmeru od početka da od naše južne pokrajine naprave drugu albansku državu” rekao je Jovanović za portal “Kosovo onlajn”.

On je naveo da se dogodilo i jedno odstupanje od Rezolucije 1244 jer je NATO naknadno ovlastio komandanta Kfora da on ima diskreciono pravo da odlučuje kada i da li će snage Srbije do hiljadu vojnika da budu vraćene.

“Komandant KFOR-a nikada nije zatražio povratak srpskih snaga. Sad smo došli do situacije da su odredbe koje su u korist Albanaca sve izvršene i preko mjere, a one koje se tiču Srba i Srbije nisu uopšte. Za 200.000 izganih i raseljenih Srba nisu stvoreni uslovi za povratak, vratilo se samo dva odsto” kaže Jovanović.

Drugo, dodao je, povratak do hiljadu vojnika je trebalo po Rezoluciji da demonstrira suverenitet Srbije na Kosovu, makar i simboličnim vojnim prisustvom.

“Amerika od početka uopšte nije imala namjeru da to sprovede jer je imala u vidu da vrlo brzo Kosovo proglasi nezavisnom državom. Zbog toga je agresija NATO-a na SRJ bila ne samo zločinačka nego i osvajačka, jer su odvojili nasilno južnu srpsku pokrajinu sa namerom da je definitivno predaju Albancima” navodi Jovanović.

Pitanje povratka srpskih trupa na Kosovo i Metohiju pokrenuto je u Beogradu zbog najnovijih dešavanja na Kosovu, među kojima je i sinoćnji upad na sjever između 300-350 kosovskih policajaca sa oklopnim vozilima koji su se stacionirali u mješovitim naseljima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana