Izraelski sud nudi pomoć Srbiji u tužbi protiv NATO-a

Srna
Izraelski sud nudi pomoć Srbiji u tužbi protiv NATO-a

Beograd - Srpskim advokatima koji namjeravaju da tuže 19 članica NATO-a zbog posljedica bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom, stigla je ponuda za pomoć iz Izraela.

Predsjednik Javnog suda i međunarodnih arbitraža u Tel Avivu Solomon Budnik predložio je advokatskoj kancelariji “Aleksić” iz Niša da taj sud bude arbitražni u sporu koji bi se vodio protiv učesnica u NATO agresiji 1999. godine. 

Jedan od inicijatora tužbe, advokat Srđan Aleksić rekao je da je Budnik sugerisao da bi najbolje bilo da tužbu protiv 19 članica NATO-a zajednički podnesu Vlada Srbije i advokatski tim. 

“Budnik je naveo i da ih možemo tužiti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, okupaciju ili aneksiju, kao i zbog svih građanskih, ekonomskih, finansijskih, fizičkih i moralnih šteta zasnovanih na presudama Nirnberškog tribunala protiv nacističkih zločinaca i Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima”, rekao je Aleksić za “Večernje novosti”. 

On je naglasio da je važno što Javni sud u Tel Avivu ima univerzalnu nadležnost i njegove odluke se moraju poštovati svuda u svijetu i dodao da je Budnik predložio da, prije podizanja tužbe pred Sudom u Izraelu, Srbija organizuje konferenciju o ukupnim potraživanjima protiv NATO-a. 

Aleksić je najavio da će o Budnikovom prijedlogu advokatski tim iz Niša narednih dana obavijestiti Vladu Srbije kako bi razmotrili sve mogućnosti u vezi sa podnošenjem tužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana