Ivanuša: Srbija relativno blizu zatvaranja

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da se plaši da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da misli da taj dan još nije došao.

Ivanuša je istakao da, ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život.

"To je jednostavna i jeftina mera, ali je treba poštovati". istakao je Ivanuša na TV N1.

On je dodao da se situacija u posljednjih nekoliko nedjelja kontinuirano pogoršava i dodao da se, ako se to nastavi, plaši da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život.

"Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera... Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas", rekao je Ivanuša.

On je istakao da nema univerzalnog odgovora na pitanje kada je taj trenutak kada je neophodno zatvaranje, navodeći da to zavisi od toga na koji način se širi virus, gdje, i koliki su bolnički kapaciteti u nekoj zemlji.

Kaže da ovo što se trenutno događa u Srbiji možemo nazvati trećim talasom, tj. trećim pogoršanjem epidemije.

"Vraćaće se virus u još više talasa sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, ali to možemo postići samo vakcinom, koja izgleda blizu, ali je i daleko", ocijenio je Ivanuša.

On je ponovio stav SZO da škole treba da ostanu otvorene što je duže moguće, jer, kako je rekao, "škole nisu izvori zaraze".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana