Isproban Pancir; “Oružje koje garantuje dugotrajni mir”

Agencije
Isproban Pancir; “Oružje koje garantuje dugotrajni mir”

Pripadnici jedinica PVO Vojske Srbije izvršili su na vojnom poligonu “Pasuljanske livade” prvo bojevo gađanje iz sistema PVO “Pancir S1”.

Prema riječima ministra odbrane Aleksandra Vulina, “on sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije”.

Prisustvujući Zajedničkoj taktičkoj vježbi sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, ministar je ocijenio da je “Pancir S1” oružje koje “garantuje dugotrajni mir”.

“Zahvaljujući sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma, ali i zahvaljujući ogromnom naporu i ministra Šojgua, i svakog pripadnika naše vojske koji je bio na obuci za upotrebu sistema 'Pancir S1', možemo da kažemo da smo sigurniji i bezbedniji”, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Rukovodilac vježbe “Slovenski štit 2019”, komandant 250. raketne brigade za prtivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković naveo je da je u pitanju prva takva vježba jedinica PVO i ocenio da je “od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Rusije”.

“Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Rusiji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD 'Pancir S1'. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost”, naveo je Janković.

Zamjenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vježbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocijenio je ocjenom “odlično” i dodao da je riječ o prvoj takvoj obuci sa srpskim kolegama.

On je nakon uspješno izvedenog gađanja, ministru Vulinu uručio maketu sistema “Pancir S1”.

Za potrebe gađanja, sa aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, dve borbena sredstva “Pancir S1”, sa zajedničkim borbenim poslugama Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije, prebazirane su na intervidovski poligon “Pasuljanske livade”, gdje je izvršeno bojno gađanje ciljeva na zemlji.

Artiljerijsko raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pancir S1” namijenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana