Hrvatskom nacionalnom vijeću uručeni ključevi prostorija u centru Beograda

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- U Beogradu je izvršena primopredaja ključeva za prostorije koje je Vlada Srbije ustupila Hrvatskom nacionalnom vijeću i novoosnovanoj Fondaciji "Antun Gustav Matoš" na korištenje.

Primopredaji ključeva za prostorije u centru Beograda, na Studentskom trgu 10, uz intoniranje himni Srbije i Hrvatske prisustvovala je izaslanik predsjednika Srbije i generalni sekretar predsjednika Suzana Paunović.

Primopredaju ključeva su izvršile predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća /HNV/ u Srbiji Jasna Vojnić i direktor novoosnovane Fondacije "Antun Gustav Matoš", koju je osnovalo ovo vijeće, Katica Naglić.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji dobilo je prostor na korištenje u Beogradu za potrebe područne kancelarije Hrvatskog nacionalnog vijeća i hrvatskih udruženja, a Fondacija "Antun Gustav Matoš" će u budućnosti koordinisati radom ovog prostora.

Vojnićeva je rekla da je ovo za Hrvate u Srbiji veliki dan, jer su i visoki predstavnici Srbije i Hrvatske prisutni ovom događaju, te da joj je drago da su Hrvati u Srbiji sve više tačka okupljanja i razgovora dvije države.

Ona je podsjetila da je prije tri mjeseca Vlada Srbije, na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, donijela odluku da ovaj prostor od 160 kvadrata u centru Beograda ustupi hrvatskoj zajednici na korištenje.

Vojnićeva je rekla da će ovaj prostor biti mjesto okupljanja mladih i mjesto gdje će kultura povezivati dva naroda, te dodala da će ovaj prostor biti znak uzajamne brige i srpsko-hrvatskog nastojanja da se ime Hrvata u Srbiji zaštiti i prepozna.

Primajući ključeve, Naglićeva je rekla da Fondacija "Antun Gustav Matoš" preuzima ovaj prostor na upravljanje i zahvalila u ime svih Hrvata u Beogradu, kojih, kako je navela, ima 7.752 prema popisu iz 2012. godine.

Na ceremoniji uručenja ključa Vojnićeva i Naglićeva su potpisale i sporazum o međuinstitucionalnoj saradnji Fondacije i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana