Han: EU pregovara sa Srbijom, još treba riješiti pitanje dijaloga

Tanjug
Han: EU pregovara sa Srbijom, još treba riješiti pitanje dijaloga

Madrid - Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da je Evropska unija uspjela posljednjih godina da vrati Zapadni Balkan “u kolosijek”, navodeći da je Unija započela pregovore o članstvu sa Srbijom, iako još treba riješiti situaciju oko dijaloga sa Prištinom.

Han je u tom kontekstu u intervjuu za španski “Mundo” kao primjer naveo i Sjevernu Makedoniju za koju je rekao da je bila “na rubu propasti”, ali da je uspjela da stane na noge.

“Opšti zaključak je da su postignuti koraci naprijed. To bi, naravno, moglo da bude brže. Sljedeće nedjelje daćemo mišljenje o BiH koja najviše zaostaje. Važno je da naši partneri znaju da ako ispunjavaju uslove, mi ćemo takođe ispuniti naša obećanja”, rekao je Han.

Prema njegovim riječima, na početku pravnog postupka za proširenje EU došlo je do nesporazuma kada je predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u EU neće biti novih članica.

“To nije bila odluka već konstatacija. Svako ko je upoznat sa ovim procedurama zna da je to logično, da pridruživanje nije moguće pre 2020. godine”, rekao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana