Gujon: Uprkos pritiscima na Srbiju, dijaspora jedinstvena uz svoju maticu

Tanjug
Gujon: Uprkos pritiscima na Srbiju, dijaspora jedinstvena uz svoju maticu

BEOGRAD- Evropska smotra srpskog folklora dijaspore koja okuplja 2.500 igrača iz 40 kulturno-umjetničkih društava iz Evrope, biće održana u beogradskoj MTS Dvorani 18. i 19. maja, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je da u okolnostima kada se nameće rezolucija o genocidu u Srebrenici nije lako biti Srbin u dijaspori i da Srbija želi da poruči svom narodu da nema čega da se stidi.

Gujon je ukazao da je, u trenutku kada pokušavaju da nametnu žig kolektivne krivice srpskom narodu, Srbima u dijaspori najteže jer je tamo propaganda najjača i ona je već deo obrazovnog sistema u nekim zemljama, a postoji opasnost da žigosanje srpskog naroda bude u školskom sistemu svuda, saopštila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

"Želimo da pošaljemo poruku da su Srbi okupljeni oko matice i da na pokušaj stigmatizacije odgovaraju lepotom tradicionalne igre, koja je kulturno dobro Uneska, kulture i osmesima dece", istakao je Gujon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana