Grenel: Neophodno vođstvo SAD u dijalogu, Kurti nije od koristi

Tanjug
Grenel: Neophodno vođstvo SAD u dijalogu, Kurti nije od koristi

BEOGRAD- Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa Ričard Grenel ocijenio je danas da se pregovori raspadaju jer se, kako kaže, Stejt dipartment dogovara sa Evropljanima i izrazio uvjerenje da je u tom procesu neophodno vođstvo SAD.

On smatra da kada se Evropljanima prepusti vođstvo, dobija se mnogo priče, a malo akcije i ističe da je neophodno da "američki lideri povedu" i da imaju povjerenje obje strane. 

Grenel je u intervjuu za RTS premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija označio kao nekoga ko odbija sve ideje, te nije od koristi.

"On je odbio svaku ideju koju su mu Amerikanci ponudili. Sada odbija i ideje koje nude Evropljani. Čak i Bajdenova administracija mora da ga kritikuje. I ja mislim da on ne služi svom narodu. Ne pomaže u ovoj situaciji. Nedostaje nam Tači ovih dana", kaže Grenel.

Napominje da je javno podržavao Hašima Tačija koji je, prema njegovim riječima, kao pregovarač "razumio da mora da popusti da bi krenuli naprijed". 

"Vrlo je ružno ono što su mu Evropljani uradili", rekao je Grenel i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se Tači našao pred Specijalnim sudom u Hagu.

Naveo je i da su u Trampovoj administraciji mislili da "sjedenje za stolom i pričanje o politici ne vodi nikuda" i da su željeli ekonomski razvoj, što bi "pokrenulo stvari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana