Graso sada tvrdi da KFOR nije znao za akciju ROSU: Pogrešno sam interpretiran

Tanjug
Graso sada tvrdi da KFOR nije znao za akciju ROSU: Pogrešno sam interpretiran

Beograd - Portparol KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je da KFOR nije bio obaviješten o nedavnoj akciji kosovske policije na sjeveru Kosova, da je to bila akcija policije i da nikada nije rekao da je KFOR bio obaviješten niti da je ikoga obavijestio.

“Ta operacija je bila policijska operacija, i ni u jednoj zemlji policija ne informiše javnost o policijskim operacijama, tako da mi nismo bili obaviješteni o tome. I nikada nismo rekli da smo bili obaviješteni, niti da smo mi nekoga obavijestili o tome”, rekao je Graso u emisiji “Slobodno srpski” u produkciji Medija centra iz Čaglavice.

Govoreći o navodima pojedinih medija koji su se pozivali na njegove izjave “da su svi unaprijed bili obaviješteni o akciji policije na sjeveru Kosova”, Graso je rekao da je loše interpretiran.

“Ono što sam rekao, a što je pokrenulo čitavu diskusiju, u intervjuu za TV Prvu sljedećeg jutra, nakon operacije, je bilo 'svi su bili obaviješteni'. Ovo je prevedeno i interpretirano kao da je KFOR nekoga obavijestio, ali ono što sam ja rekao je da 'su svi bili obaviješteni' u smislu da je informacija bila poznata jer smo pročitali tu vijest i zapravo je 17. maja bilo puno vijesti koje su najavljivale ovu vrstu operacije i ostalo, i zato sam rekao da nije bilo iznenađenja”, rekao je Graso.

On tu akciju vidi kao legalnu policijsku operaciju protiv kriminala i da jedino kriminalci treba da se brinu u takvim operacijama.

“Naravno, ljudi ne treba da reaguju ili da opstruišu rad policije. Oni treba da se slože s tim i da sarađuju sa policijom kada sprovodi takve operacije. Treba da izbjegavaju podizanje tenzija i eskalaciju nasilja, jer to može biti opasno”, kazao je Graso.

Prema njegovim riječima, ta operacija je izvedena mirno u svim mjestima sem u Zubinom Potoku.

“Ono što se tog jutra dogodilo u Zubinom Potoku je sljedeće: kada je policija bila na putu ka Zubinom Potoku, a nisu sa sobom imali tešku opremu ni duge cijevi, na njih je pucano. Jedan policajac je povrijeđen, a zatim je blokiran put. Tada su morali da pozovu specijalnu jedinicu koja je intervenisala, i tada smo imali tu tenziju koja je, kao što sam rekao, srećom ostala izolovana i ograničena u tom prostoru”, rekao je Graso.

Komentarišući česte navode pojedinih političara u Beogradu da specijalne jedinice policije Kosova po dogovoru u NATO-u ne mogu da idu na sjever Kosova bez dozvole Kfora i saglasnosti lokalne zajednice, Graso kaže da takav dogovor ne postoji i da kosovska policija može da se kreće svuda po Kosovu i sprovodi akcije vezano za vladavinu prava.

“Ono o čemu se ranije govorilo je dogovor između, tadašnjeg premijera Hašima Tačija i generalnog sekretara NATO Rasmusena da Kosovske bezbjednosne snage prije razmještanja na sjever treba prvo da dobiju dozvolu Kfora i obavijeste lokalne vlasti. Ali, ovo se nije nikada dogodilo”, rekao je Graso.

Govoreći o situaciji na KiM, Graso je rekao da je generalno gledano bezbjednosna situacija dobra i stabilna i da ne postoji ozbiljna prijetnja narušavanju mira i stabilnosti na Kosovu.

“Ne postoji prava fizička prijetnja bezbjednosti, ali postoji retorika i propaganda koja ponekad stvara zabrinutost među ljudima, stvara tenzije, bez ikakvih osnova, dokaza, to je po nama prava prijetnja stabilnosti. Ta retorika dolazi sa obje strane. Nikad ne pozivamo lidere samo jedne strane ili druge, već pozivamo sve lidere”, rekao je Graso i dodao da obje strane koriste “prijeteće slike, koje mijenjaju percepciju ljudi”, ali da na terenu nema ničeg.

On je rekao i da Kosovo usvajanjem tri zakona koji se odnose na Kosovske bezbjednosne snage i formiranje Ministarstva odbrane, nije dobilo vojsku Kosova.

“Nije dovoljno da imate zakon, da napišete to na papiru, to je situacija, postoji plan koji će sprovesti Kosovske institucije i biće potrebno deset godina da se to uradi”, rekao je on.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića Graso je rekao da Kfor ni na koji način nije uključen u istragu ovog ubistva, ali da je spreman da pomogne, ako neko to zatraži.

Kada se radi o saradnji KFOR-a i Vojske Srbije Graso kaže da je ona na veoma zadovoljavajućem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana