Genije iz Njujorka: Lazar Krstić, stručnjak s Jejla koji bi mogao biti novi ministar finansija Srbije!

Telegraf.rs, Informer
Genije iz Njujorka: Lazar Krstić, stručnjak s Jejla koji bi mogao biti novi ministar finansija Srbije!

Beograd - Dvadesetdevetogodišnji Nišlija Lazar Krstić, diplomac prestižnog američkog Univerziteta Jejl, po svemu sudeći, nasljediće Mlađana Dinkića u fotelji ministra finansija, prenosi “Telegraf.rs”.

Ova informacija već je stigla u Niš, gdje žive roditelji srpskog genija, ali su za njegov uspjeh saznali u Francuskoj, gdje se nalaze na odmoru.

Krstićevi profesori i prijatelji uopšte nisu iznenađeni odlukom Srbije da mu povjere tako odgovornu dužnost, jer, kako tvrde, uvek su znali da Lazara čeka svijetla budućnost.

Budući ministar bivši je učenik niške gimnazije “Bora Stanković”.

Njegovog razrednog starješinu Vatroslavku Radovanović, vijest da je Krstiću ponuđena ministarska fotelja, nije nimalo iznenadila.

- Oduvek sam znala da će Lazar daleko doterati. Kada sam čula da mu se nudi ministarsko mesto uopšte se nisam iznenadila, jer on to zaslužuje. Bio je vukovac, sjajan matematičar, stalno je nagrađivan, znala sam da je pred njim sjajna karijera. Međutim, iako je veoma predan učenju, nikada nije zanemarivao društveni život. Pre mesec dana je bio u Nišu, slavili smo desetogodišnjicu mature, a pre povratka u Ameriku je sa svojim drugovima otišao na more – kaže za “Telegraf” bivša razredna srpskog genijalca.

Krstićev kum Branislav Nedan takođe kaže da je od njega očekivao velike stvari.

-  Doduše, mislio sam da će to biti kad bude malo stariji, međutim, kod njega je sve to išlo nekako ubrzano – iskren je Nedan.

Krstić je prvi put u Americi boravio 2001. godine kao učesnik “Serbian Youth Leadership” programa, koji je sponzorisala američka vlada.

Upisao je Jejl u septembru 2003. kao jedan od hiljadu studenata.

Tokom prve dvije godine školovanja, Lazar je osvojio četiri nagrade Departmana za matematiku, a Univerzitet ga je nagradio putovanjima u Mađarsku i Njemačku, gdje se bavio ekonomskim naukama i učio njemački jezik, pored engleskog i francuskog, koje je već govorio.

Diplomirao je na matematici, etici, ekonomiji i politici kao jedan od najboljih studenata.

Od 2003. paralelno sa studijama Lazar radi u administraciji univerzitetskog odjeljenja za razvoj.

U Americi je sa sa zemljacima osnovao i Asocijaciju evropskih studenata na Jejlu.

Interesantno je da je Lazar tokom studija u razgovoru s novinarima izražavao spremnost da se vrati u Srbiju i to za platu od samo šest hiljada evra godišnje.

Isticao je da iako nije zadovoljan s onim što se dešava u njegovoj domovini, ali na Srbiju nije ozlojeđen, iako mu je ukinula stipendiju čim se upisao na Jejl.

Kako otkriva izvor lista "Informer", pregovori s ovim mladim stručnjakom traju već nekoliko dana, a očekuje se da će sljedeće nedjelje biti postignut konkretan dogovor.

- Vučić je bukvalno na korak od konačnog rešenja – istakao je sagovornik ovog beogradskog dnevnika, a priču je potvrdio i Siniša Mali, savjetnik prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Budući srpski ministar finansija diplomirao je na prestižnom američkom univerzitetu Jejl i to matematiku, ekonomiju, etiku i politiku!

Zanimljivo je da se država svojevremeno ogriješila o ovog stručnjaka, kada mu je bez ikakvog razloga Ministarstvo nauke ukinulo stipendiju.

Potom su čak iz Vlade odbijali i njegove studentske molbe za dobrovoljan, besplatan rad!

On, ipak, želi da se vrati u Srbiju i nije mu problem što bi zarađivao deset puta manje novca nego u Americi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana