“Galenika” prestala da proizvodi lijek hidroksihlorokin

Tanjug
“Galenika” prestala da proizvodi lijek hidroksihlorokin

BEOGRAD - Nakon što je distribuisala 372.000 tableta hidroksihlorokina u aprilu, farmaceutska kompanija “Galenika” iz Srbije prestala je da proizvodi ovaj lijek i trenutno nema u planu dalju proizvodnju, potvrđeno je iz kompanije.

Direktor kompanije Rikardo Vian Markes naglasio je da je kompletnu količinu tog lijeka “Galenika” donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, prenosi “Danas”.

Markes je naglasio da je uvođenje tog lijeka u terapiju /pacijenata oboljelih od virusa korona/ isključivo odgovornost ljekara, koji jedini imaju mogućnost da odlučuju o tome koja je najbolja opcija za pacijente o tome kako primjenjivati terapiju.

Pitanje o bezbjednosti hidroksihlorokina dospjelo je u fokus javnosti nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ saopštila da će iz svoje globalne studije o liječenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin.

SZO je najavila da će ispitati sve podatke o bezbjednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lijek za virus koronu.

Proizvodnju ovog lijeka u “Galenici” prvi je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a premijer Ana Brnabić i direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić u aprilu su izjavile da su proizvedene količine ovog lijeka u “Galenici” dovoljne za trenutne potrebe, ali i za mogući budući talas epidemije.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana