Dušan Kovačević, akademik: Srbija nema djecu za novi rat

Tanjug
Dušan Kovačević, akademik: Srbija nema djecu za novi rat

Beograd - Srbija poslije stradanja u šest ratova u 20. veku više nema naroda i dece za sedmi rat, jer bi taj novi rat bio kraj ove zemlje, rekao je akademik Dušan Kovačević.

Dodaje da cilj svakog dijaloga koji političari vode u ime građana mora da bude sprečavanje rata u kojem bi ginula srpska djeca.

Jedan od najznačajnijih srpskih intelektualaca nema dileme kada je u pitanju podrška pozivu predsjednika Aleksandra Vučića na širok društveni dijalog o Kosovu i Metohiji.

Kaže da je naišao na dobre reakcije na prijedlog da se mirnim putem rješavaju problemi između Srba i Albanaca.

- Taj predlog prihvaćen je sa svih strana. Sećam se da je ta ideja mnogo stara i da je samo u 20. veku nekoliko puta pokrenuta. Od nje se odustajalo što zbog ratova, što zbog nesporazuma, što zbog pritisaka stranih sila. Ali ovo danas što se događa jedan je od poslednjih trenutaka da se spor između srpskog i albanskog naroda rešava mirnim putem - uveren je Kovačević.

Najcjenjeniji savremeni srpski dramski pisac poziva se na sopstveno diplomatsko iskustvo iz perioda kada je službovao u Portugaliji kao ambasador nekadašnje Srbije i Crne Gore i procjenjuje da je Vučićevom pozivu na dijalog "kumovao" i dodatni pritisak međunarodne zajednice.

- Znam šta znači razgovor u četiri oka, diplomatski susret čiji se sadržaj šalje u javnost, ali i kako nastaju poverljive priče, koje se nikom ne saopštavaju - naveo je Kovačević.

On je, međutim, siguran poslije, kako ističe, 50 godina proživljenih u 20. vijeku da Srbija više nikada ne smije ratovati.

- Srbija je danas bez ekonomske stabilnosti, bez definisanih granica koje se otvaraju na sve strane. Ponovo je pokrenuta priča o granici sa Hrvatskom koja će jednog dana biti jako ozbiljna, jer je tu skoro pa reč o zameni teritorija. Valjalo bi da učinimo sve da nas neko ne isprovocira da uđemo u novi rat i da to bude naša crvena linija u dijalogu o Kosovu unutar našeg društva - istakao je Kovačević i dodao da je i najteži razgovor bolji od bilo kakvog rata.

Ružić

Svi koji su pozvani na unutrašnji dijalog o Kosovu treba da se odazovu, a svi oni koji to žele da politizuju time će samo pokazati neodgovornost, smatra ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

On je ocijenio da je Aleksandar Vučić pokrenuo jednu bremenitu temu, ističući da podržava da se otvori nešto što vijekovima stoji Srbiji kao kamenčić u cipeli.

- Naravno da neće biti jednoumlja - kaže Ružić i dodaje da treba čuti i različita mišljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana