Drecun: Srbi na sjeveru ne treba da očekuju konfiskaciju vozila

Srna
Drecun: Srbi na sjeveru ne treba da očekuju konfiskaciju vozila

BEOGRAD - Priština se neće usuditi da izaziva novu destabilizaciju zbog preregistracije vozila na sjeveru Kosova i Metohije, tako da Srbi ne treba da očekuju konfiskaciju vozila, rekao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

-Pretpostavljam da se Priština neće usuditi da izaziva novu destabilizaciju. Jasno im je poručeno, prvenstveno od SAD i EU, da više ne sme da bude nikave destabilizacije na severu Kosova i Metohije - rekao je Drecun.

Drecun je istakao da nema političke volje kod Prištine da se riješi problem sa tablicama, jer žele da zloupotrijebe to pitanje za rješavanje statusnih, odnosno da preko tablica natjeraju Beograd da prihvati takozvanu državu Kosovo.

On je dodao da rokovi ne postoje i da će se taj problem rješavati u narednom periodu, ali da ljudima treba omogućiti da mogu slobodno da se kreću i da ih niko ne malteretira.

-Ako vas neko onemogućava iz proceduralnih razloga zato što to pitanje želi da politički zloupotrebi u neke druge svrhe, onda to predstavlja situaciju koja zahteva odgovor srpskog naroda - rekao je Drecun za RTS.

On smatra da će Priština razumjeti upozorenja da Zapad više neće da troši svoje resurse u rješavanju kriznih situacija i odustati od toga da Srbe ponovo maltretira i teroriše i da im ugrožava slobodu kretanja.

EU je 23. novembra saopštila da su Priština i Beograd postigli dogovor o tablicama, prema kojem se samoproglašeno Kosovo obavezalo da će prekinuti dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom automobila, a Srbija da više ne izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu i Metohiji.

Vlada Srbije je u decembru Uredbu kojom je se produžava period važenja za registracione naljepnice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu, koje će važiti do postizanja trajnog rješenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Priština traži da Srbi na sjeveru Kosova preregistruju svoja vozila sa tablicama Srbije na "RKS" tablice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana