Evo kako danas izgleda Banjska (FOTO)

GS
Foto: Anadolija

PRIŠTINA - Takozvana Kosovska policija danas je oslobodila prilaze selu Banjska kod Zvečana, tako da je omogućen normalan izlaz i ulaz u selo.

U selu su raspoređene jake snage takozvane specijalne policije Kosova, piše Anadolija. Nakon što je prethodnih dana bio zabranjen ulazak i izlazak iz sela, juče je policija propuštala samo lokalno stanovništvo uz provjeru i kontrolu ličnih dokumenata.

Međutim, danas je omogućen normalan izlaz i ulaz u selo. Odluka je donesena nakon što je u utorak uveče završena akcija pretresa i potrage za naoružanjem i drugom opremom u ovom selu na sjeveru Kosova.

Potpukovnik Veljton Asani, zamjenik regionalnog direktora policije za sjever, rekao je da je situacija u selu uredu i da nema problema.

-Ljudi su prije dan, dva mogli da idu iz sela i da se vraćaju, ali mi smo kontrolisali ulaske i izlaske. Danas je donesena odluka da mogu i novinari i drugi da dođu, ali još nije sve očišćeno. Mislimo da još postoji rizik ovdje u šumama - izjavio je Asani.

Ekipa Kurir televizije danas je među prvima ušla u Banjsku.

Na kućama su, navodi Kurir TV vidne rupe od metaka kao i stakla polomljena u pucnjavi koja se dogodila u noći između subote i nedelje. Na jarbolu u selu vijori se srpska trobojka.

I eipa RTS-a ušla je u selo Banjska nakon što je prekinuta četvorodnevna blokada nakon sukoba mještana i tzv. kosovske policije. Mještani sela svjedoče o tome kako je izgledao dan oružanog sukoba koji opisuju kao katastrofu.

Srđan Milošević ističe da se jako pucalo.

-Strašno, nemam reči. Pucalo se jako. Upali su specijalci Rosu i počeli su da pucaju. Samo smo videli staklo i prašinu - navodi Srđan.

Njegova majka Bojana ističe da je situacija bila užasna.

- Ja sam mislila prvo da se neko ženi. Ajde prvo pucanje, ajde drugo pucanje – ništa. Kada u jedno vreme, tu, oko kuće, lupnjave, bežanje, puškaranje, u prozor lupanje. Sin se digao, beži. Ne znamo gde ćemo. Napolju katastrofa.. - ističe Bojana Milošević.

Mještanima Banjske, kojih ima oko 300, u Nedelju i ponedjeljak nije bilo dozvoljeno da izlaze iz svojih kuća i stanova.

Juče su se kretali po selu i išli jedni kod drugih, ali uz rizik, javlja dopisnik RTS-a.

Pucnjava u tom selu, prema svjedočenju mještana, trajala je od nedelje u tri do 14.30, punih 12 sati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana