Djeca sa Kosova i Metohije od 25.juna u Srpskoj

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov sastao se danas u Beogradu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, koga je upoznao o projektima Odbora i predstojećoj posjeti djece sa Kosova i Metohije vršnjacima iz Srpske, kod kojih će boraviti od 25. juna do 1. jula.

Arlov je istakao da mu je Petković, koji je zahvalio na velikoj pomoći Odbora i cijele Republike Srpske sunarodnicima u južnoj pokrajini, obećao da će, zajedno sa predstavnicima Odbora, 25. juna dočekati djecu sa Kosova i Metohije u etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine.

"Oko 500 djece sa Kosova i Metohije, među kojima su i mladi sa poteškoćama u razvoju, stiže u 13 gradova Srpske, gdje će tokom sedmodnevnog boravka biti smješteni kod svojih vršnjaka. Dolazi i autobus djece sa Banije, odnosno iz Gline", rekao je Arlov za Srnu.

On je najavio da će djeca sa Kosova i Metohije boraviti u Banjaluci, Prijedoru, Prnjavoru, Gradiški, Čelincu, Pelagićevu, Brodu, Šamcu, Doboju, Bijeljini, Sokocu, Istočnom Novom Sarajevu i Trebinju.

Osim desetog, jubilarnog projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", Arlov je sa Petkovićem razgovarao i o projektu izgradnje Dnevnog centra "Podrži me – 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, koji će biti naimijenjen djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju.

Arlov je naglasio da je taj centar građevinski završen i da je u toku njegovo opremanje, dodajući da mu je Petković rekao da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju kao institucija pomoći da centar u Kosovskoj Mitrovici profunkcioniše.

On je, kako kaže, Petkovića upoznao i o zabrani ulaska na prostor Kosova i Metohije, koja mu je izrečena 26. juna 2020. godine.

"To je zabrana koja traje skoro dvije godine. Tražio sam od Petkovića da mi Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomogne kao institucija ili da mi preko stranih delegacija omogući da riješim taj problem", poručio je Arlov. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana