Dimitrov: Nismo prisluškivali srpske institucije i zvaničnike

Srna
Dimitrov: Nismo prisluškivali srpske institucije i zvaničnike

Skoplje - Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je danas da Vlada Makedonije nije imala namjeru, ni naredbu ili instrukciju, niti je izvršila obavještajna dejstva protiv ili na štetu neke od susjednih zemalja, uključujući i Srbiju.

Dimitrov je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da Makedonija nije preduzimala nikakve mjere kako bi špijunirala Srbiju.

"Ljudi iz ove Vlade osjetili su posljedice prisluškivanja i dobro znaju šta to znači", rekao je Dimitrov povodom navoda državnog vrha Srbije da je Makedonija pojačano kontrolisala Ambasadu Srbije u Skoplju.


Makedonski šef diplomatije naglasio je da je u nedjelju, 20. avgusta, kada je dobio notu Srbije, pozvao ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačiću, ali da nije uspio da ga dobije.

"Telefonski razgovor zatražio sam i juče. Najvjerovatnije, sutra ću razgovarati sa kolegom", najavio je Dimitrov.

On je rekao da Makedonija vodi politiku "novog konstruktivnog i otvorenog sistema u odnosima sa susedima".

"To je jedini način da region krene naprijed. Uspjeh naših susjeda i naš je uspjeh. Ukoliko postoji neko nerazumijevanje, jedini način da se prevaziđe jeste direktnim dijalogom", podvukao je on.

Prema njegovim riječima, jedina ofanziva Makedonije jeste u širenju kontakata na Balkanu i u tom pravcu je dogovor o dobrosusjedskim odnosima sa Bugarskom, zajednička sjednica sa Vladom Albanije i posjeta Grčkoj.

"Bili smo iznenađeni diplomatskom notom Srbije, ali još nismo ostvarili zvaničnu direktnu komunikaciju da razgovaramo o ovom pitanju", rekao je Dimitrov.

Prema njegovim riječima, građani Makedonije i Srbije ne zaslužavaju da se o ovakvim temama govori na bazi spekulacija.

Potpredsjednik makedonske Vlade za evropska pitanja Bujar Osmani ranije danas rekao je da Makedonija budno prati situaciju poslije zaoštravanja odnosa sa Beogradom.

"Jasno je da budno pratimo situaciju. Ono što može da se pozdravi jeste izjava srpske strane, odnosno njihov zvanični stav za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire", rekao je Osmani novinarima.

Komentarišući spekulacije medija da bi Makedonija mogla da glasa za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko, on je rekao da je u komunikaciji sa vlastima u Prištini dobijena informacija da oni do sada nisu podnosili zahtjev.

"U trenutku kada bude zatražena podrška, tada ćemo i donijeti odluku", naglasio je Osmani.

Srbija je u nedjelju povukla kompletno osoblje iz Ambasade u Skoplju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za povlačenje diplomata bilo nekoliko razloga, ističući posebno "ofanzivno obavještajno djelovanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana