Detalji međunarodne policijske akcije: Uhapšeni u Belgiji krili kokain u betonskim pločama

Tanjug
Detalji međunarodne policijske akcije: Uhapšeni u Belgiji krili kokain u betonskim pločama

BEOGRAD - U zajedničkoj međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, BIA, MUP, nadležnih javnih tužilaštava Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta uhapšeno je osam osoba i zaplenjeno ukupno 115 kilograma opojne droge kokain, saopšteno je večeras iz srpskog Tužilaštva.

U akciji kojom je rukovodilo srpsko Tužilaštvo, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

U belgijskom gradu Arlon uhapšeni su S., S.K, , S.D. i F.L.A, u Amsterdamu D.R. i D.P, a u Srbiji je uhapšen V.V. dok je njegova sestra J.V. slobode lišena u Luksemburgu.

Vršeni su istovremeni pretresi u Srbiji, Holandiji i Luksemburgu.

Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga, ukupno zaplijenjeno 115 kilograma te droge.

Ova organizovana kriminalna grupa, koju čine “Vračarac” N.V, D.R. - pripadnik tzv. „kavačkog klana”, V.V, S.K, S., F.L.A, L.K, K.R, I.G, J.V. i .S.D., je koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovala takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršila zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon, u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče, od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama.

Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mjesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom, a ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma.

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko Njemačke špediterske firme trebalo da distribuira do Njemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje, dodaje se saopštenju Tužilaštva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana