Demonstranti lomili u Beogradu Vesić: Biće podnete prijave

Agencije
Demonstranti lomili u Beogradu Vesić: Biće podnete prijave

Beograd - Grupa studenata pridružila se danas organizovano protestu “1 od 5 miliona”, najprije skupom kod Studentskog grada na Novom Beogradu, a potom su se uputili pješke do zgrade Vlade Srbije, gdje je trebalo da se pridruže ostalim demonstrantima na putu do sjedišta “Pink” televizije.

Nezvanično, jedan Đilasov pristalica je pretučen jer je uzvinkuo: “Živeo Vučić, živela Srbija”.

Mada je bio planiran “marš na Pink”, od te ideje se odustalo. Navodno, i oko ovoga poteza nije bilo saglasnosti svih lidera SzS.

Kod Studentskog grada obratili su im se pisac Marko Vidojković, profesor Oliver Tošković i student Andrija Jovanović.

Vidojković je pozvao studente da razmisle da li žele da po završetku studija napuste zemlju i da se oproste od nje tako lako i brzo, a i ako opdu, kaže on, “neće moći da se otarase užasa iz Srbije, jer će preko interneta moći da prate sve što se dešava”.

Dodao je da studenti imaju prirodnu odgovornost da budu “kontrolori” u društvu, a dovoljno je, kaže Vidojković, da ima “dvoje-troje osvješćenih na fakultetu, pa da se pokrene lavina promjena”.

Profesor Oliver Tošković rekao je da država smanjuje autonomiju univerziteta, da se mijenja zakon o visokom obrazovanju, da je komisija za akreditaciju fakulteta “demolirana”.

On je upitao zašto opozicija zbog cjelokupne situacije nije ranije odustala od izbora.

Demonstranti ruše ograde u Kolarčevoj

Učesnici protesta predvođeni liderima Saveza za Srbiju ograde, koje su skinuli sa Kolarčeve i Trga republike, nose ka Skupštini grada, s namjerom, kako su najavili, da je ograde.

“Uzmite sve što ima usput, da oslobodimo grad”, čulo se preko razglasa sa kamiona, tokom “akcije” uklanjanja metalnih pregrada i saobraćajnih znakova o preusmeravanju saobraćaja zbog rekonstrukcije Trga republike.

“Sklonite Vesićeve barikade, da oslobodimo prestonicu, da pokažemo čiji je ovo glavni grad, čija je prestonica”, uzvikivano je.

Boško Obradović, Dragan Đilas i Borko Stefanović su takođe uklanjali metalne pregrade, a potom su se fotografisali sa njima kao sa “trofejom”.

Potom su nastavili šetnju noseći i ograde i saobraćajne znake.

Policije nije bilo.

Vesić: divljanje na trgu, biće podnete prijave

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić osudio je večeras divljanje pristalica Boška Obradovića i njegovih pomagača Dragana Đilasa i Vuka Jeremića koji su uništili gradilište na Trgu Republike i najavio da će biti podnete prijave za naknadu štete protiv organizatora ovih huligana.

“Fašista Boško Obradović i njegovi pomagači Dragan Đilas i Vuk Jeremić večeras su ponovo pokazali da je nasilje i teror njihova jedina politika. Sa nekoliko stotina huligana uništili su zaštitne ograde, uništavali mašine i lomili kocke kojima se popločava trg”, rekao je Vesić.

“Procenjujemo štetu koju su ovi huligani naneli Gradu Beogradu ali već sada mogu da kažem da su u pitanju desetine hiljada evra. Sve što su uništili je popisano i u ponedeljak će biti podnete prijave za naknadu štete protiv organizatora ovih huligana. Neće građani Beograda plaćati divljanje ovih huligana”, poručio je Vesić.

Demonstranti donijeli ogradu ispred skupštine grada

Učesnici protesta, predvođeni liderima SzS, postavili su ispred ulaza u skupštinu grada, odnosno zgradu Starog dvora, ograde koju su prethodno pokupili iz Kolarčeve ulice.

Demonstranti su zapalili baklje i uzvikivali poruke upućene predsjedniku Srbije “gotov si” i zameniku gradonačelnika Beograda - “odlazi”.

Zgradu Starog dvora oblepili su naljepnicama sličnog sadržaja.

Žurka ispred Pinka

Popodne ispred Pink televizije, koja je bila označena kao cilj današnjeg protesta “1od 5 miliona”, organizovana je “žurka”, kojom su menadžment i zaposleni nameravali da “dočekaju” učesnike protesta.

Zaposleni, ispred samog ulaza u zgradu, plešu uz hitove svjetske dens scene.

Vlasnik Pinka Željko Mitrović, kako javlja reporter Tanjuga, lično pušta muziku na prvom spratu zgrade.

Prije početka “žurke” ispred televizije pojavili su se lideri Saveza za Srbiju i položili “vijenac” na kojem je pisalo “Obećavamo saznaćemo ko te nanišanio spotom na Pinku”, uz fotografiju Olivera Ivanovića.

Vijenac su nosili Dragan Đilas, Borko Stefanović i Vuk Jeremić, a iza njih su išli Boško obradović, Janko Veselinović i Zoran Lutovac.

Oni su ostavili vijenac i udaljili se automobilima.

Nakon njihovog odlaska, predsjednik Udruženja nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, Simo Spasić prekrio je venac transparentom na kojem piše “Režim DS, DSS, i DOS-a oslobodio 2108 šiptarskih terorista”

I na zgradi TV Pink okačeni su transparentni sa natpisima: “Điki, vrati nam pare”, “Nikad više Goca Uzelac”, “Boško, Gocu ti nećemo oprostiti” i veliki ljubičasti transparent na kome piše “Stop nasilju, samo ljubav”.

Svi transparentni su potpisani sa “radnici Pinka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana