Dačiću u Solunu uručena Hilandarska spomenica

Srna
Dačiću u Solunu uručena Hilandarska spomenica

BEOGRAD - Ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću u Solunu je uručena Hilandarska spomenica arhimandrita Metohija i bratstva manastira Hilandar za dobročinstvo i pomoć u vrijeme obnove ove svetinje, kao i za zasluge u zaštiti i odbrani državnih i nacionalnih interesa.

Visoko priznanje Dačiću je uručeno u Hilandarskoj kući u Solunu gdje se sastao sa predstavnicima manastira Hilandar, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je zahvalio za priznanje i istakao ličnu i spremnost Vlade Srbije da uvijek kada je potrebno pruže pomoć i podršku Hilandaru, imajući u vidu da je riječ o jednoj od najvećih svetinja, ne samo za Srbiju, već i za cijeli svijet.

On je posjetio i Svetogorsku kuću koja predstavlja sjedište svih svetogorskih manastira, gdje se sastao sa gradonačelnikom Soluna Konstantinosom Zervasom.

Sagovornici su se saglasili da su Srbija i Grčka bratske i prijateljske države koje imaju odlične odnose koje je samo potrebno dalje negovati.

Dačić je posjetio i Srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" gdje je položio vijenac i poklonio se sjenima srpskih vojnika poginulih tokom proboja Solunskog fronta.

Na groblju ga je dočekao čuveni čika Đorđe Mihailović, devedesetogodišnjak koji već decenijama brine o humkama srpskih heroja, kao što su to prije njega činili njegov otac Đuro i djed Savo.

On se Dačiću požalio da, iako je srpskog porijekla i njegova porodica decenijama brine o srpskom vojničkom groblju, nikada nije bio u Srbiji i nema srpsko državljanstvo niti pasoš.

Dačić je obećao da će Ministarstvo pomoći da on po ubrzanom postupku bude primljen u srpsko državljanstvo i da mu se izda pasoš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana