Dačić: Sposobni da spriječimo nasilno preuzimanje vlasti

Agencije
Dačić: Sposobni da spriječimo nasilno preuzimanje vlasti

Država je i više nego dovoljno jaka da može da spriječi neki pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je za "Politiku" rekao da to ne znači da ne postoje činjenice koje ukazuju da postoji organizovan i kooridniran rad protiv vlade.

"Ova vlada je preduzela niz koraka koje niko drugi nije imao hrabrosti da preduzme u prošlosti. Naravno da postoji opasnost, odnosno više opasnosti od rušenja vlade, ali je najveća ta koja se krije u našem mentalitetu", rekao je Dačić.

On je dodao i da nekima iz našeg okruženja ne odgovara da u Srbiji postoji stabilna vlast već da stalno postoji politička nestabilnost gde bi izvlačenjem jedne kockice iz mozaika mogao da padne čitav sistem.

"Mi smo dio vlade, nisam valjda toliko glup da rušim sam sebe. S tog aspekta, (premijer Aleksandar) Vučić može da bude miran jer ja to ne radim ne zbog njega nego zato što imamo taj dogovor koji podrazumeva našu saradnju", rekao je Dačić i istakao: "Ako on (Vučić) nije zadovoljan tom saradnjom, nema nikakvog problema da SPS ne bude više dio vladajućeg bloka".

Na pitanje da li je ovo atmosfera za prijevremene izbore i šta bi oni donijeli, potpredsjednik vlade je naveo da bi na tim izborima rezultat vladajućih stranaka bio isti, ako ne i veći od onih na prošlim izborima.

"Ako ih bude, ja te izbore mogu da definišem kao jedan odgovor na stalne napade. Dvojac Tadić-Jovanović kaže da su izbori jedino rješenje. Oni se predstavljaju kao neka alternativa, kakva su oni alternativa?", naveo je Dačić, koji je i lider SPS.

"Narod je jedini politički sudija. Vi nekoga možete da volite ili ne volite, ali morate da poštujete rezultate izbora, Ja mogu da razumijem da opozicija mrzi Vučića, ali ne mogu da razumijem da zbog toga mrze i Srbiju", istakao je Dačić.

Libija obećala da će riješiti slučaj otetih Srba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su libijske vlasti obećale da će slučaj kidnapovanja dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji biti riješen.

"Naše bezbednosne službe i naše ministarstvo bili su u Libiji, razgovarali sa libijskim vlastima, oni su obećali da će taj slučaj biti rešen", naveo je Dačić.

Dačić je za "Politiku" rekao da je prije tog incidenta na kolegijumima Ministarstva više puta razgovarano o zatvaranju Ambasade u Libiji, ali je istakao da su predstavnici same Ambasade smatrali da je politički važno da Srbija bude tamo prisutna.

Prema njegovim riječima, oni su čak bili protiv izmještanja iz Tripolija, iako vlada Libije koju priznaju zapadne zemlje nije više u Tripoliju nego u Tobruku.

On je najavio da će iznova biti razmatrana ova situacija, ali nakon što bude riješeno pitanje kidnapovanih.

"Političko je pitanje hoćemo li mi u zemljama poput Libije, Tunisa i Sirije imati ambasade. Jugoslavija je visoko cenila sve koji su ostavili ambasade za vreme bombardovanja", rekao je Dačić.

Vezista u ambasadi Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić kidnapovani su 8. novembra u libijskom gradu Sirt.

Izvor: Tanjug/Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana