Dačić: Regionalna stabilnost kao jedan od prioriteta

Srna
Dačić: Regionalna stabilnost kao jedan od prioriteta

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa komesarom za susjedsku politiku i proširenje EU Johanesom Hanom da je jedan od vodećih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije regionalna stabilnost.

Dačić je rekao novinarima u Briselu da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.


"Balkan traži zajedniče interese, a ne povratak u prošlost, izazivanje sukoba i pretnju miru i stabilnosti na Balkanu", poručio je Dačić.

On kaže da se izjave albanskih lidera o formiranju Velike Albanije, ukoliko izostane evropska perspektiva regiona, ne uklapaju u ideje kojima se Srbija rukovodi.

Navodeći da bi i lideri iz Srbije mogli da govore o ideji da svi Srbi žive u jednoj državi, Dačić je dodao da bi to "vodilo u prošlost".

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da je cilj Srbije i Balkana ulazak u EU, te da se taj cilj može ostvariti "jedino krupnim koracima u naprijed, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost".

Dačić je naglasio i da je Hanu prenio poruku da će Srbija i nakon izbora novog predsjednika i formiranja nove republičke vlade nastaviti da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, među kojima je najvažniji članstvo u EU.

"Očekujemo da krajem juna, na sledećoj Međuvladinoj konferenciji, bude otvoreno još nekoliko poglavlja. Mi se nadamo da će ih biti četiri. Međutim, koliko god ih bude bilo, to će značiti da dinamika i kontinuitet u procesu napredovanju na putu evropskih integracija postoje", rekao je Dačić.

On kaže da je zajedno sa Hanom konstatovao da je Srbija na dobrom putu i da je neophodno da se nadoknadi sve ono što je izgubljeno u prošlosti, za šta su potrebni krupni koraci.

"Nama je cilj da uđemo u EU. Na zapadnom Balkanu pitanje opstanka EU se ne postavlja, što bi trebalo da je u interesu i same Unije", dodao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana