Dačić: Mnogi su shvatili da u rezoluciji o Srebrenici nije riječ o zločinima, već o politizaciji

RTRS
Dačić: Mnogi su shvatili da u rezoluciji o Srebrenici nije riječ o zločinima, već o politizaciji

Mnoge zemlje su prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN shvatile da uopšte nije riječ o zločinima, niti o brizi za muslimane ili Bošnjake, već da je reč o politizaciji tog pitanja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Istakao je da je riječ o potrebi da Zapad zbog sebe glasa za tu rezoluciju da bi opravdao svoje dejstvovanje devedesetih godina na našim prostorima i da bi opravdao i agresiju 1999. godine i da su Srbi bili glavni zločinci i glavni krivci za raspad Jugoslavije.

Potpredsjednik Vlade za spoljnu politiku i bezbednost i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da misli da se u četvrtak prilikom glasanja rezolucije o Srebrenici najmanje glasalo o tome kakav je karakter zločina.

- To je suština zašto toliko mali broj glasova ima za rezoluciju. Kad kažem toliko mali, mislim na onaj broj koji su oni očekivali. Oni su baratali sa tim da već imaju obezbeđene dve trećine onih koji bi glasali za, što je možda tačno bilo u trenucima dok se Srbija nije uključila u cijelu akciju - rekao je Dačić za RTS.

Ocijenio je da su mnoge zemlje shvatile da uopšte nije reč o zločinima, niti o brizi za muslimane ili Bošnjake, već da je riječ o politizaciji tog pitanja.

- Riječ je o potrebi da Zapad zbog sebe glasa za ovu rezoluciju, jer ovo je Zapadu potrebno. Ovo nije potrebno ni muslimanima, ni Srbima, ni Hrvatima. Zapadu su potrebne ovakve rezolucije da bi opravdao svoje dejstvovanje devedesetih godina na našim prostorima, da bi opravdao i agresiju 1999. godine, da bi rekao da su Srbi bili glavni krivci za raspad Jugoslavije i glavni zločinci - naveo je potpredsjednik Vlade.

Na pitanje zbog čega se to dešava sada, gotovo 30 godina kasnije, Dačić je odgovorio da oni to do sada nisu uspjeli da unesu u pravnu arhivu Ujedinjenih nacija, pošto su pokušavali da to urade preko Saveta bezbednosti i nisu uspeli.

- Rusija je stavila veto i zato su išli na Generalnu skupštinu UN da nemate pravo veta. Isto tako, ova tačka je definisana kao kulutra mira. Znači, to nije tačka pod kojom bi se glasalo dvotrećinskom većinom, nego prostom većinom. Iako Povelja UN govori o tome da se o važnim pitanjima glasa dvotrećinskom većinom, neko je procijenio da ovo nije važno pitanje. Pa ako nije važno pitanje, što se sada uopšte o tome raspravlja - naveo je Dačić.

Rezolucija u Srebrenici nelegalna u dva slučaja

- Zato što prvo, ne stoji nikakav legitimitet, niti legalitet Bosne i Hercegovine, jer Predsjedništvo nije donijelo tu odluku. I drugo pitanje, jeste da Generalna skupština nema pravo da stavlja na dnevni red nešto što je na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, a prošle nedjelje je bila sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH - naglasio je Dačić.

Dodao je da smatra da je većina zemalja shvatila da je riječ o političkoj rezoluciji koja ima za cilj kažnjavanje Srbije, odnosno upozoravanje da mora da se vodi spoljna politika koja bi bila u skladu sa interesima zapadnih zemalja.

- Ono što je glavni zaključak jeste svakako da treba da maksimalno poštujemo zemlje koje su glasale protiv ove rezolucije i, ako mogu da jasno poručim onima koji se u našoj zemlji zalažu za praćenje zapadne politike, odnosno za zaoštravanje sankcija Ruskoj Federaciji i Kini, da kažem da je ovo jedan šamar za njih. Zašto? Zato što mislim da više nikada ne treba da se jave na tu temu, jer da nisu te zemlje glasale za nas, a i da vodimo politiku da se sa njima svađamo i da uvodimo sankcije Nikaragvi, Venecueli, Belorusiji, Rusiji, Kini, Siriji i svima ostalima, mi bismo imali jedan glas, a pitanje je da li bismo imali i taj jedan, da li bi naše vlasti glasale za interese Srbije - naglasio je Dačić.

Govoreći o glasovima evropskih zemalja, potpredsednik Vlade je rekao da to pokazuje gde su glavni pravci i centri spoljne politike Srbije i da je nemoguće ubediti Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i SAD da glasaju za naše interese, ali da mora da se radi sa zemljama koje nisu u žiži zapadnih interesa.

- To znači da im budemo posvećeni, a to znači i da im budemo prijatelji, a ne sada čim smo ovo završili, da smiđljamo šta ćemo da radimo protiv Severne Koreje, kao da je Sjeverna Koreja naš neprijatelj, a glasala je za nas - naveo je Dačić.

Istakao je da se ne može ništa učiniti protiv zemalja koje su glasale za rezoluciju i podsetio da je svega desetak zemalja glasalo za rezoluciju SAD o proglašenju Jerusalima za glavni grad Izraela.

- SAD su pretile svima redom da će to da se odrazi na njihove bilateralne odnose, ali nisu hteli ljudi da glasaju za taj predlog, a sad jedna mala Srbija je uspela da dobije ipak značajan broj glasova, bilo da je reč o glasovima protiv ili o uzdržanim glasovima. Jer ako gledate 84 zemlje od 193, na to treba gledati, vidite da se većina zemalja nije pridružila ovoj rezoluciji - istakao je Ivica Dačić.

Istakao je da odnosi sa zemljama koje su glasale za ne mogu da se prekidaju, ali treba da se evidentiraju.

- Sutra će doći neko novo glasanje. Sutra će doći neko pitanje Kosova, na primer, na dnevni red. S tim što mislim da je ova tema koja je sada bila na dnevnom redu je specifična i ona je neuporediva sa bilo kojom drugom. Da je Kosovo bilo na dnevnom redu, mi bismo tu pobijedili, ja mislim, sa dva, tri puta većim brojem glasova, direktnim glasovima u našu korist - ocijenio je Dačić.

Dometi rezolucije će biti manji od očekivanih, pošto nije donesena konsenzusom

Naglasio je da će, samim tim što rezolucija nije doneta konsenzusom i apsolutnom većinom, njeni dometi biti znatno manji od očekivanih.

- Zamislite kakva je to ironija za Srbe, da su Nijemci i Turci bili glavni kreatori teksta te rezolucije. I sada, znate, to je toliko licemerno u odnosu na naš narod, da vas neko ko vas je ubijao i vršio genocid i etničko čišćenje vijekovima, da sada on vama drži neka politička i moralna predavanja o svemu tome - istakao je Dačić.

Dodao je da su Nijemci priznali Holokaust zato što su bili poraženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana