Dačić: Još šest zemalja da povuče priznanje pa da idem u penziju

Tanjug
Dačić: Još šest zemalja da povuče priznanje pa da idem u penziju

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će broj zemalja članica Ujedinjenih nacija koje su priznale nezavisnost Kosova pasti ispod polovine, za šta je potrebno da još šest država povuče priznanje.

On je podsjetio da je u posljednjih pet godina 13 zemalja to već učinilo.

“Građani Srbije, broj članica UN koje priznaju nezavisnost Kosova uskoro će pasti ispod polovine”, poručio je Dačić i dodao da mu je cilj da još šest zemalja povuče priznanje da bi se to dogodilo.

Kako je objasnio, od 193 članica UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, neke jesu ali ne glasaju, a da bi Srbija imala većinu treba joj 97 glasova.

“Da bismo bili sigurni 100 odsto, treba nam još šest zemalja. Ja hoću još ovih šest zemalja da završim, pa da idem u penziju.”, rekao je Dačić.

Govoreći o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu, Dačić je rekao da je Amerika na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zainteresovana za rješavanje pitanja Kosova i Metohije.

“Tramp je zainteresovan da se reši pitanje KiM. Trampu treba spoljnopolitički uspeh a to bi bilo trajno rešenje za Kosovo koje ne može da se postigne bez rešenja sa Srbijom”, rekao je Dačić sinoć za “Hepi TV”.

On je dodao da je Tramp shvatio da toga nema bez dogovora sa Srbijom, kao i da su to shvatili i Albanci, ali i neke evropske zemlje.

“Sad je pogodan trenutak, Americi se žuri zbog izbora. Mogerinijevoj se žuri. S druge strane, oni koji ne žele rešenje, njima se ne žuri”, rekao je Dačić, aludirajući na stav vlasti privremenih institucija u Prištini.

On je dodao da je potrebno da se sklope određene kockice na međunarodnom planu koje su u ovom trenutku, kako je ocijenio, pozitivne za Srbiju.

“Ako se vrati (bivši demokratski potpredsjednik SAD Džozef) Bajden ne znam kako će se odraziti za Srbiju iskreno, jer u Prištini postoji njegov bulevar. Nećemo se radovati toj administraciji zato navijam za Trampa, jer je pobijedio (Hilari) Klinton, ako ništa drugo”, naveo je Dačić.

Ko ne priznaje Kosovo “dobije” ambasadu Srbije

Diplomatsko-konzularna mreža Srbije trebalo bi da bude proširena za sedam novih predstavništava u regionu Kariba, Južne Amerike i Dalekog i Srednjeg istoka.

“Večernje novosti” u današnjem broju pišu da će Srbija nova predstavništva otvoriti u Trinidad i Tobagu, Surinamu, Venecueli, Vijetnamu, Papui Novoj Gvineji, Jermeniji i Palestini.

“Novosti” navode da se “kod izbora destinacija novih diplomatskih predstavništava najviše vodilo računa o realizaciji jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije - očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države”, tako da je riječ o zemljama koje ili nisu priznale nezavisnost Kosova ili su povukle priznanje.

Srbija trenutno ima 69 ambasada, sedam stalnih misija i 24 konzulata.

“Novosti” dodaju da je u budžetu Ministarstva spoljnih poslova za ovu godinu obezbijeđeno 100 miliona dinara za otvaranje Kulturnog centra Srbije u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana