Dačić: Građani Srbije ne mogu u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju

Srna
Dačić: Građani Srbije ne mogu u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da građani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Dačić je rekao da je Beograd zatražio informacije od Podgorice povodom vijesti da je Crna Gora dozvolila ulazak građana Srbije i da “prema tim informacijama oni nisu promenili odluku”.

“To znači da u Crnu Goru mogu da uđu samo građani koji imaju boravak u toj zemlji. Svima ostalima i dalje nije dozvoljeno”, istakao je Dačić.

Dačić je za Tanjug objasnio da postoji razlika između termina otvaranje granice i prolaska ljudi.

“Otvaranje granice znači da je otvoren granični prelaz, a da li je dozvoljeno da neko ode tamo, druga je vrsta odluke”, rekao je Dačić i zahvalio BiH što je donijela odluku da bezuslovno otvori granice sa svim susjednim zemljama.

Dačić je rekao da takvu odluku još nije donijela Sjeverna Makedonija, te da je razgovarao sa makedonskim ministrom da bi vidkeli kakva je perspektiva te njihove odluke.

Kada je riječ o Hrvatskoj, Dačić je rekao da je zvao ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da bi “pojasnio situaciju”, te da će se i oni izjasniti po tom pitanju.

“Uglavnom, 15. juna će EU doneti relaksacione mere, ali to se odnosi na putovanja unutar Unije. Ko će biti pridodat tome, još se ne zna”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija mora sada sa svakom zemljom pojedinačno da o tome razgovara.

Dačić je dodao da je jedna od zemalja sa kojom se razgovara i Austrija u kojoj živi veliki broj ljudi iz Srbije.

On je podsjetio da je Srbija svoje granice otvorila 22. maja za robu i ljude, te da je potom ukinula i obavezne testove i izolaciju.

“Otvorili smo granice sa našim susedima koji nisu u EU - BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija. Otvorena je granica sa Bugarskom, dok je i Mađarska otvorila granicu za naše državljane”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Grčka je najavila i počela relaksaciju, ali će u punoj mjeri početi tokom ovog mjeseca.

On je je dodao da samo dvije zemlje nisu zabranile ulazak strancima tokom pandemije virusa krona - Meksiko i Velika Britanija.

“Svi drugi jesu i sada svi treba da donesu odluke koje će značiti povlačenje te mere. Možda je sreća što je sada turistička sezona, pa će sada svi želeti da požure”, dodao je Dačić.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana