Dačić: Dvostruki standardi Zapada

Srna
Dačić: Dvostruki standardi Zapada

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne hrli Srbija toliko u čvrst zagrljaj Rusije koliko je tamo gura Zapad svojim dvostrukim standardima i odnosom prema pitanju samoproglašenog Kosova.

Govoreći o podršci Zapada premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju, Dačić je ocijenio da oni hoće da iskoriste aktuelnu situaciju u svijetu i istovremeno riješe pitanje teritorijalnog integriteta Srbije time što će priznati samozvano Kosovo i verifikovati tu nezavisnost.

On je rekao da u Savjetu Evrope, u kojem je Priština zatražila članstvo, lagodno trguju teritorijalnim integritetom Srbije i smatraju da se podrazumijeva da je normalno da se teritorijalni integritet Srbije naruši, a štiti teritorijalni integritet Ukrajine.

- Oni to ne razumiju ili razumiju, ali namjerno i bezobrazno traže da mi još i aplaudiramo svemu tome - rekao je Dačić za TV Hepi.

On je naveo da je zahtjev Prištine na čekanju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, iako imaju potreban broj glasova i moguće je da će dobiti članostvo, ali da nema šanse da će dobiti članstvo u drugim organizacijama koje su na svjetskom nivou.

- Znate da je pet zemalja sada povuklo priznanje /samoproglašenog Kosova/, a 18 ranije, do Vašingtonskog sporazuma i to je 23. Od 193 članice UN 101 ne priznaje samoproglašeno Kosovo. Znači, to je tačka - rekao je Dačić.

Govoreći o budućem sazivu Skupštine Srbije nakon što su juče saopšteni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih u aprilu, Dačić je rekao da će konstitutivnu sjednicu parlamenta zakazati kada dobije uvjerenja o dodjeli mandata, što očekuje sljedeće sedmice.

- Republička izborna komisija je dala rok najviše 10 dana. Očekujem da ću posle isteka roka za žalbe sljedeće nedjelje dobiti uvjerenja o dodjeli mandata i onda ću zakazati sjednicu - rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana