Da se na Božić izmire pojedinci i narodi

Glas Srpske
Da se na Božić izmire pojedinci i narodi

VISOKI DEČANI - Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je u četvrtak sa Kosova i Metohije da je Božić povod da se pojedinci, ali i narodi na Balkanu, izmire u ime zajedničke budućnosti, prenio je Tanjug.

- Božić je praznik mira, i uvek je prilika na ovaj dan uputiti poruku pomirenja, možda iznad svega ovde na Kosovu gde je potrebno da se ljudi pomire među sobom, da se pomire u porodici, ali da se pomire i narodi, da se pronađe rešenje za muke i probleme koji potiču iz prošlosti, jer nas nesumnjivo sve zajedno čeka budućnost - rekao je Tadić, koji Božić provodi sa bratstvom manastira Visoki Dečani.

Tadić je rekao da poruku mira upućuje svojim sunarodnicima, ali i Albancima i svim drugim narodima Balkana, koji je u prošlosti prečesto bio razdiran podjelama i ratnim sukobima.

- Potrebno je da se objedinimo oko zajedničkih vrednosti, zajedničkih ciljeva, a u tome je od ogromne i nemerljive važnosti i naša Srpska pravoslavna crkva - rekao je Tadić, zahvalivši monasima i igumanu manastira na svemu što crkva radi na utemeljavanju opštih ljudskih vrijednosti i očuvanju srpskog nacionalnog identiteta.

Prema njegovim riječima, Srbija traži svoje mjesto među drugim državama Evrope i traži da se prizna njena zasluga, njeno postojanje i njeno pravo.

- Naš narod traži takvo pravo na Kosovu i gde god da postoji - poručio je predsjednik Tadić koji je, u društvu stotinak vjernika sa čitavog Kosova i Metohije i djece iz sela Osojane, prisustvovao jutarnjoj božićnoj liturgiji.

Tadić će u manastiru sastao sa grupom djece iz povratničkog sela Osojane kod Istoka, nakon čega je završio božićnu posjetu Visokim Dečanima i Kosovu i Metohiji.

Loženje badnjaka

Predsjednik Srbije Boris Tadić je u manastiru Visoki Dečani, zajedno sa manastirskim bratstvom i stotinak vjernika, u srijedu naveče prisustvovao loženju badnjaka.

Loženje badnjaka obavio je starješina manastira vladika Teodosije, a potom je priređena posna večera za visoke zvanice iz Beograda i vjernike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana