Crna Gora traži da Srbija izruči Svetozara Marovića

Tanjug
Crna Gora traži da Srbija izruči Svetozara Marovića

​Podgorica - Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstvo traži i da sin Svetozara Marovića, Miloš, zatvorsku kaznu od godinu dana odsluži u Srbiji, čije je državljanin, prenosi RTCG.

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog Ministarstva pravde, i prije podnošenja molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice, stvoreni su svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji, kako bi bio izručen Crnoj Gori, “kao što je to slučaj sa drugim licima koje naša zemlja potražuje i čija se izrucenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju”, prenosi CDM.

“Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje”, objašnjava se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da očekuje da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći srpske nadležne organe na ispunjavanje međunarodnih obaveza odnosno, kako se navodi, lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Crnogorsko ministarstvo je srpskim nadležnim organima prosledilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji.

“Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodjeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svjetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dve godine”, navodi se u saopštenju.

Napominje se i da je, uz to, Osnovni sud u Kotoru uputio predmetnu zamolnicu radi sprečavanja da zastare izvršenja kazne u ovom slučaju.

Ministarstvo pravde Crne Gore ocijenilo je i da je, nakon dvije godine i “brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu”, izostala bilo kakva reakcija policije u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

“Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Marovicu, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj nacin bude omogućeno da izbegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen,” saopštilo je Ministarstvo pravde Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana