Crna Gora pozvala amabasadora Srbije na razgovor

Tanjug
Crna Gora pozvala amabasadora Srbije na razgovor

Podgorica - Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je danas ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije i zatražilo zvaničan stav Republike Srbije povodom aktuelne situacije u vezi sa Brankom Milić, optuženom u slučaju pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, koja je u petak pobjegla u ambasadu Srbije u Podgorici.

Kako je saopšteno iz MVP-a Crne Gore, državni sekretar ministarstva ambasador Zoran Janković saopštio je na sastanku da bi svako djelovanje koje utiče na sudski postupak, značilo kršenje principa međunarodnog prava kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, i zatražio što brži odgovor srpske strane.

“Janković je kazao i da će Ministarstvo vanjskih poslova i drugi nadležni organi preduzeti dalje mjere i radnje, u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom u ovakvim slučajevima”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, potvrdio je da se Milić nalazi u prostorijama ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obaviješteni nadležni organi te države. Naglasio je da je srpska strana upoznata sa pravnom procedurom i obavezama koje je neophodno ispoštovati u pomenutom slučaju, te da se narednih dana može očekivati zvaničan stav i reakcija Republike Srbije.

Podsjetimo, Branka Milić pobjegla je u petak u ambasadu Srbije, nakon što joj je sudija Suzana Mugoša ponovo odredila pritvor.

Milić i još 13 lica optuženi su da su 16. oktobra 2016. godine, u noći održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori planirali organizovani ulazak u Skupštinu Crne Gore, kao i likvidaciju bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Suđenje optuženima za pokušaj državnog udara je u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana