Članica Kriznog štaba, Darija Kisić, nova ministarka za rad

Tanjug
Članica Kriznog štaba, Darija Kisić, nova ministarka za rad

BEOGRAD - Kandidat ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Darija Kisić Tepavčević, koja je široj javnosti postala poznata kada je kao epidemiolog i zamjenik direktora Instituta “Batut” postavljena za člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19.

To je ranije danas saopštila mandatarka Ana Brnabić nakon sjednice Predsedništva SNS, a Kisić će na toj funkciji zamjeniti Zorana orđevića.

Kisić je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Dolazi iz porodice akademskih građana. Otac Bogdan je elektroinženjer, koji je radni vijek proveo u sarajevskom preduzeću “Energoinvest”, a majka Vesna je ljekar, pedijatar.

Osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu završila je kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji.

Nažalost, sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očevih. Dok su roditelji ostali u Sarajevu.

U Bileći je Kisić sa, takođe, odličnim uspjehom završila treću i četvrtu godinu u bilećkom srednjoškolskom centru “Golub Kureš”.

U glavnom gradu Srbije je upisala Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosjekom 9,60.

S obzirom da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija.

Godine 2006. na Medicinskom fakultetu u Beogradu je specijalizirala epidemiologiju, a zatim i doktorirala sa najvišim ocjenama na temi “Prediktivna vrijednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Jedna od vodećih uloga joj je povjerena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine, da bi 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana