Ćelije u Hagu spremne za Haradinaja i Sulju

Glas Srpske
Ćelije u Hagu spremne za Haradinaja i Sulju

Priština - Na prvim optužnicama Specijalnog suda za zločine OVK, koje se, kako je najavio ministar Ivica Dačić, očekuju vrlo brzo, nalaze se osnivač i bivši komandant OVK-a Azem Sulja, zatim brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Daut, i šef suda OVK Sokol Dobruna.

Specijalno tužilaštvo u Hagu, na čije je čelo početkom septembra došao Džek Smit, pronašlo je dokaze za više od 60 bivših lidera i pripadnika OVK-a, s tim što se optužnice odnose kako na ratne zločine, tako i na druga djela počinjena 2000. godine. Kosovski mediji su pisali da je moguće da će Sulja, Daut Haradinaj i Dobruna među prvima biti uhapšeni, zajedno sa Šukrijem Bujom, koji je osumnjičen za napad na albansku porodicu u Godancu nakon rata.

Sulja je jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova i jedna od njenih centralnih figura. Njegovo hapšenje bi moglo da uslijedi po okončanju istrage EULEKS-a o seriji ubistava političkih protivnika.

Prve optužnice očekivane su još početkom ove godine. Naravno, javnost najviše zanima da li će se u Hagu naći predsjednik Kosova Hašim Tači, o čemu je i sam Tači istakao da bi “bilo kad, pod bilo kojim okolnostima” odgovorio na poziv Specijalnog suda, iako je formiranje ove institucije označio kao “nepravdu prema Albancima”.

Ipak, imajući u vidu da Tači obavlja visoku funkciju, malo je vjerovatno da će i on, ali i premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik skupštine Kadri Veselji biti izvedeni pred lice pravde. Međutim, njihovi najbliži saradnici i saborci ne bi smjeli izbjeći takvu sudbinu.

Dačić je istakao da se čitav jedan sprat u Ševeningenu prazni, a to je najmanje 12 ćelija za potreba Specijalnog suda za zločine OVK.

  • To je ekskluzivna vest iz Ševeningena, 100 odsto proverena. Znači da taj sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja. Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno - rekao je Dačić.

Vukčević

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ističe  zasluge institucije na čijem je čelu bio, u svim budućim procesima protiv zločinaca OVK u Hagu.

- Formiranje Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu je posledica našeg rada na otkrivanju zločina trgovine organima na Kosovu. Naša zasluga je u tom pogledu najveća. E sad, u pogledu brzine podizanja optužnica nisam veliki optimista kao Dačić, niti mogu da pretpostavim ko bi mogao da se nađe na optužnicama. Recimo, Hašim Tači je svakako jedan od mogućih optuženika - objašnjava Vukčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana