Brnabićeva ima stan, dvije kuće i tri firme

Agencije
Brnabićeva ima stan, dvije kuće i tri firme

Beograd - Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić posjeduje stan u Beogradu, dvije kuće na Krku, zemljište na istom hrvatskom ostrvu, dva automobila i tri kompanije, pokazuje njena imovinska karta.

Njena majka Ružica Brnabić vlasnik je kuće i placa u Beogradu, dok brat Igor posjeduje stan na Vračaru koji vrijedi 150.000 evra i kuću u Grockoj vrijednu 9.000 evra. Otac mandatarke Zoran Brnabić vlasnik je placa u Beogradu vrijednog 15.000 evra.

Kako je navedeno u imovinskoj karti Brnabićeve, njen stan na Dedinju u blizini Belog dvora, koji je kupila 2014. godine, vrijedi 490.000 evra, a dvije kuće na Krku vrijedne su 305.000 evra. Automobili "tojota rav" i "fijat" vrijede 34.000 evra.

Mjesečni prihodi Brnabićeve, koja obavlja funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave, u 20016. godini iznosili su 88.825 dinara (730 evra), a kako je navedeno u njenoj imovinskoj karti, ona je 2014. godine podigla kredit  u iznosu od 245.000 evra na rok otplate od 30 godina.

Osim impozantne imovine, Brnabićeva je 2015. godine osnovala firmu "Eneryi inovejšn". Ona je vlasnik konsultantske kompanije "Development consulting group" (DCG), kao i firme koja se bavi projektovanjem i izgradnjom objekata za proizvodnju električne energije "Continental Wind Serbia". Ovu firmu Brnabićeva je osnovala avgusta 2009. godine.

Ona je i zastupnik Srpskog udruženja za energiju vjetra (SEWEA) i direktor u neprofitnoj fondaciji "Peksim". Brat Brnabićeve vlasnik je tri kompanije.

Po završetku studija u SAD i Velikoj Britaniji, Brnabićeva je radila za različite američke konsultantske firme u Srbiji na projektima finansiranim od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Od 2011. godine radi u firmi "Continental Wind Serbia", a u januaru 2013. godine postaje direktorka ove kompanije. Bila je i potpredsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj od 2013. godine, da bi u aprilu 2016. godine postala predsjednica Upravnog odbora.

Prisluškivanje

Ana Brnabić je široj javnosti postala poznata kada se našla u središtu afere "prisluškivanje" u vezi sa kompanijom" Continental Wind Serbia " u kojoj je bila zastupnik. Nakon što je predsjednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić optužio Nikolu Petrovića, kuma premijera Srbije i direktora "Elektromreže Srbije", da je tražio mito od ove firme, Brnabić je sa Petrovićem održala konferenciju na kojoj su demantovane ove optužbe. Imenovana je za ministra državne uprave i lokalne samouprave Srbije avgusta 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana