Brnabić: Torlak će praviti Sputnjik, za Sinofarm novi kapaciteti

Tanjug
Brnabić: Torlak će praviti Sputnjik, za Sinofarm novi kapaciteti

MIONICA - U Institutu Torlak planirana je proizvodnja Sputnjik vakcine, a za proizvodnju Sinofarm vakcine planirani su novi kapaciteti, kazala je danas premijerka Ana Brnabić dodajući da Torlak nema dovoljno kapaciteta da se tamo proizvodi nekoliko vrsta vakcina.

„Videćemo da li će ti novi kapaciteti biti u sklopu Torlaka ili će biti zasebni", kazala je Brnabić novinarima u selu Rajković u opštini Mionica nakon obilaska vakcinacionog punkta.

Kako je navela, kao proširenje Torlaka planirana je i izgradnja BIO 4 kampusa za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu i uložiće se pet miliona evra u centar za sekvenciranje genoma.

Navodi da je planirana izgradnja novog naučno - tehnološkog parka u Kragujevcu, te ocenjuje da je odlično što se oni koji su već izgrađeni i dalje šire - Beograd, Niš, Novi Sad, Čačak.

Krajem maja planirano je da se krene i sa Institutom Biosense, kazala je Brnabić i dodala da se ide putem da se ubrza napredak naše zemlje tako da mladi ljudi ostaju, da se neki vraćaju, što je zabilježeno od 2015. do 2019.

Premijerka je navela i da efikasan sistem vakcinacije imamo između ostalog i zahvaljujući eUpravi, dodajući da se nastavlja sa razvijanjem tog portala.

Plan je da se napravi kompletna digitalizacija zdravstva, što će dodatno pomoći građanima u liječenju, navela je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana