Brnabić: Potrebna nam je sabornost

Srna
Brnabić: Potrebna nam je sabornost

BEOGRAD - Mandatar Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će novoj vladi biti znatan broj novih ljudi i da će se sastav znati u nedjelju, 25. oktobra.

“Važno je da mi kao tim damo najbolje za Srbiju”, rekla je Brnabićeva i dodala da će nova vlada biti koaliciona, da će okupiti SPS i SPAS i da je upućen poziv i nacionalnim manjinama da u njoj učestvuju.

Ona je naglasila da je cijeli svijet u krizi - zdravstvenoj i ekonomskoj.

“Ovo je kriza kakvu svet ne pamti i potrebna nam je sabornost”, rekla je Brnabićeva za RTS i dodala da bi bilo najpametnije i najbolje skupiti svu energiju i boriti se zajednički da bi se izvukli iz ove situacije.

Prema njenim riječima, nova vlada će imati pun kapacitet iako je oročena.

“Mislim da je to najbolje i najodgovornije što možemo da ponudimo građanima, ali i dodatna motivacija za mene, sve ministre da rade najbolje što mogu i daju sve od sebe. Pred nama je puno izazova, i korona i Kosovo i Metohija. U najtežim vremenima ovo smo uspeli da ponudimo, nadam se da imamo podršku građana”, navela je Brnabićeva.

Kada je riječ o najavi da će novi predsjednik Skupštine Srbije biti Ivica Dačić, Brnabićeva je istakla da je on jedan od najiskusnijih političara u Srbiji.

“Ume da balansira između različitih strana, i imati takvog političara na čelu Skupštine je jasna poruka da želimo da damo sve od sebe, da imamo dijalog sa svim činiocima društva”, navela je ona i dodala da tokom današnjeg sastanka sa Dačićem nije razgovarala o funkciji predsjednika parlamenta.

Brnabićeva je rekla da u budućnosti očekuje punu primjenu Briselskog sporazuma.

“Ne verujem u dijalog u kom razgovarate sa ljudima sa kojima ste već nešto dogovorili i potpisali, a da oni nisu to implementirali. Svaka normalna, civilizovana osoba očekuje da ranije potpisani budu primenjeni. To je minimum minimuma. Potpisnik sporazuma je i EU, to je nešto što EU garantuje da će se implementirati, i u polju EU je da ispuni svoju datu reč”, naglasila je Brnabićeva.

Kada je riječ o izmjeni Ustava u dijelu koji se tiče pravosuđa, Brabićeva je navela da je izmjena Ustava na građanima Srbije.

“Skupština Srbije to može da preporuči. Mi smo u Vladi koju sam vodila preporučili Skupštini izmenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Ponosna sam što je održan javni dijalog o tome prvi put”, navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da će borba protiv mafije biti jedan od tri najveća izazova pred novom vladom Srbije, poslije borbe protiv virusa korona i dijaloga sa Prištinom.

Prema njenim riječima, ta borba će biti beskompromisna i odlučna.

“Borba protiv mafije koju je predsednik /Srbije Aleksandar/ Vučić najavio zahteva koordinaciju svih službi. Nama je potrebna potpuna sabornost za rat protiv mafije”, rekla je mandatarka.

Ona je navela da u borbi protiv mafije u nekim situacijalma pravosuđe nije bilo efikasno.

“Ja to mogu slobodno da kažem, i ovo nije pritisak na pravosuđe, iz budžeta Srbije svake godine plaćamo za neefikasnost nekog sudije i nekog sudstva”, rekla je Brnabićeva.

Govoreći o epidemiji virusa korona, Brnabićeva je navela da je danas bilo pogoršanje situacije, sa više od 400 zaraženih.

“Mi pratimo situaciju na dva sata. U 20.00 časova večeras smo imali više od 400 novozaraženih. Imamo situaciju koja je sve kompleksnija”, navela je ona i dodala da je o tome razgovarala sa predsjednikom Srbije i direktorom Infektivne klinike Goranom Stevanovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana