Bocan-Harčenko: Novi šef misije NATO u Beogradu bavi se uvlačenjem Srbije u Alijansu

G.S.
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Novoimenovani šef misije NATO u Srbiji general Đampjero Romano pokazao je licemjerstvo kada je kazao da se zalaže za partnerstvo sa Beogradom uz poštovanje neutralnosti, dok će se u stvarnosti baviti uvlačenjem Srbije u saradnju sa Alijansom, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Razumije se da je u ovom slučaju najbitnije da se Srbi bilo kojim sredstvima natjeraju da pređu preko prošlosti, da zaborave na zločinačku NATO agresiju 1999. godine. Otud i lukava uvjerenja Romana da je neophodno "ići napred", "gledati ka boljoj budućnosti", rekao je Bocan-Harčenko, a prenosi Sputnjik

Bocan-Harčenko je tako reagovao na intervju novoimenovanog šefa misije NATO u Srbiji generala Đampjera Romanoa jednom beogradskom mediju koji je poručio da NATO navodno ne ratuje protiv Rusije.

Ruski ambasador ističe da njegova razmišljanja i izjave pokazuju suprotno.

- Na primjer, general poziva na "pobjedu nad Putinom". Takav cilj stavlja samo zaraćena strana, zar ne? Govoreći o mitološkoj ruskoj prijetnji, Romano informiše o povećanju snaga Alijanse na istočnom krilu. Dakle, priznaje: pakt zapravo sve bliže prilazi našim granicama, očigledno sa neprijateljskim namjerama, a to je definisano i u novom strateškom konceptu NATO-a - kazao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije u Srbiji kaže da je Moskva, baš zbog te direktne prijetnje po bezbjednost Rusije, koju stvara Alijansa, između ostalog i u Ukrajini, bila primorana da započne specijalnu vojnu operaciju.

- A isporuke Kijevu smrtonosnog naoružanja, čime se general tako ponosi? Zar to nije učešće u oružanom konfliktu? Ukrajina je samo oruđe u rukama SAD i njihovih saveznika po NATO paktu - ocjenjuje Bocan-Harčenko.

Ambasador napominje da se general NATO navodno zalaže za poštovanje međunarodnih zakona, a ne precizira kojih.

- Vjerovatno, onih poput arbitrarnih "pravila" zajedničkog Zapada. Po kojim zakonima je kijevski režim 2014. godine osvojio vlast nakon državnog udara, organizovanog uz podršku Zapada? Po kojim zakonima dugi niz godina Ukrajina se napumpava oružjem, kojim se uništava civilno stanovništvo Donbasa? Naši vojnici će i dalje eliminisati ta naoružanja - poručio je Bocan-Harčenko.

Dodaje da je u intervjuu sa generalom NATO stvorena izopačena slika o dešavanjima na frontu u Ukrajini.

- Ruske trupe uspješno nastavljaju svoju oslobodilačku misiju. Preporučujemo da se prate izvještaji Ministarstva odbrane Rusije - kazao je Bocan-Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana