Beograd slavi krsnu slavu, na čelu litije mladi Dervenćanin

Tanjug
Beograd slavi krsnu slavu, na čelu litije mladi Dervenćanin

BEOGRAD - Sječenjem slavskog kolača u Starom dvoru i svečanom litijom u 19 časova biće proslavljena krsna slava Grada Beograda.

Predsjednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić će, kao domaćin, sa srpskim patrijarhom Porfirijem i sa premijerom Milošem Vučevićem u Starom dvoru proslaviti slavu lomeljenjem kolača i potom prisustvovati liturgiji u Hramu Svetog Save.

Spasovdanska litija će, kako je predviđeno programom, krenuti od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gdje će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Časni krst na litiji nosiće najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, gdje će posle patrijarhove besjede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vjernom narodu na poklonjenje i cjelivanje.

Ovom slavom Beograd  čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Sinoć je u hramu Vaznesenja Gospodnjeg priređen svečani doček moštiju Justina Ćelijskog i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Znamenje, a zatim je služeno praznično bdenije.

Takođe, uoči praznika, tokom manifestacije "Spasovdanske večeri", od 10. do 12. juna, na platou crkve Svetog Marka, održani su koncerti na kojima su nastupile poznate etno grupe, vokalni izvođači i brojna beogradska kulturno-umjetnička društva.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici danas slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obilježava 40. dan nakon Vaskrsa kada se Isus Hrist uzdignuo na nebo.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana Hristos im se ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen".

Hristos im je obećao Duha Utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri.

Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi u četvrtak.

Prema vjerovanju, Hristos je podignutih ruku blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana