Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog prištinskih taksi

Tanjug
Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog prištinskih taksi

Beograd - Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksi koje su na srpsku robu uvele vlasti u Prištini prošlog novembra i tako prekršila ugovor Cefta, pišu danas “Večernje novosti”.

Kako navodi beogradski dnevnik, ova opcija je na stolu od 25. februara kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala zvanični zahtjev Sekretarijatu Cefte da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta.

U momentu podnošenja ovog zahtjeva, premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje postupka pred Arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne riješi u roku od tri mjeseca, podsjećaju “Novosti”.

Zato se, kako dodaje dnevnik, u državnom vrhu proteklih nedelja pažljivo odmjerava šta će biti naredni korak Srbije.

“Osim domaćih pravnih stručnjaka, konsultovani su i strani eksperti kako bi Beograd, u slučaju da se odluči da uđe u arbitražu, dobro pripremio svoju strategiju”, navodi list.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da Vlada Srbije razmatra angažovanje jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine.

Za sada nije poznato kako bi eventualni zahtjev Srbije o pokretanju arbitraže izgledao, niti da li bi u njemu bila i stavka o nadoknadi štete koja je nastala zbog uvođenja taksi, pišu “Novosti”.

Kako dodaje list, pitanje je i da li bi to bila akcija samo Beograda ili udružena inicijativa sa BiH, s obzirom na to da se i ta zemlja kao potpisnica Cefte, našla na udaru mera Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana