Beograd protiv isključenja Rusije iz Savjeta bezbjednosti

Srna
Foto: Arhiva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zapadne sile uveliko razrađuju plan kako da izbace Rusiju iz Savjeta bezbjednosti UN ili joj ograniče pravo veta, ali da Srbija za tako nešto neće glasati.

- Gotovo sam siguran da će zapadne sile to pokušati da urade, da isključe Rusiju iz Savjeta bezbjednosti. Da li će uspjeti, to ćemo vidjeti. To je za nas katastrofa zbog Kosova i Metohije. Teško vreme i veliko breme pred nama - rekao je Vučić iz Srbije u Njujorku.

On je naveo da za to postoje tri opcije, a jedna je da Rusiji ograniče pravo veta za sve što se tiče sukoba u Ukrajini, ali i pitanja teritorijalnog integriteta za cijelu Evropu, za šta je potrebna dvotrećinska većina Generalne skupštine UN.

- Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili za isključenje Rusije u Savjetu bezbjednosti neće glasati. Tu nema nikakve dileme - rekao je Vučić, koji se na marginama Generalne skupštine UN sastao sa brojnim zvaničnicima svijeta.

Dodao je da zapadne zemlje mogu, budući da već o tome pričaju javno, da se pozovu da na to da Rusija u stvari nije formalno-pravno sukcesor SSSR-a, ali to bi bilo rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka.

- Za jednu od te dve ili tri odluke im je potrebno da Kina bude uzdržana i da ne izrazi veto. Mislim da se već uveliko razrađuju planovi po tom pitanju - kaže Vučić.

U vezi sa informacijama pojedinih beogradskih medija da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti tražio od zapadnih zemalja tešku artiljeriju i opremu za elektronsko ometanje, Vučić je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Kurtiju od Velike Britanije i Amerike, ali da zna šta je istina.

On je rekao da postoje informacije da je Kurti tražio artiljeriju dometa 10 kilometara.

- Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja. Mali smo, prejake su to sile, ali za nijansu smo manje mali od onoga kako oni misle - rekao je Vučić.

Vučić, koji večeras završava posjetu Njujorku i UN, naveo je da nema nikakve sumnje da će zapadne zemlje pomagati Prištini u vezi sa priznanjem u svijetu, te dodao da je vidio u Njujorku da su targetirane tri azijske i tri afričke zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana