Bajden čestitao Vučiću: Uvjeren sam da možemo da unaprijedimo bliske veze

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- Američki predsjednik Džozef Bajden uputio je čestitku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom ponovnog izbora i poručio da se raduje produbljivanju bliske saradnje na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju bilateralnih bezbjednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta.

"Ovo su vremena od ključnog značaja za Evropu. Primio sam na znanje da se Srbija pod vašim rukovodstvom pridružila grupi od 140 demokratskih država iz cijelog svijeta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", naveo je Bajden.

Zahvalio je Vučiću na saradnji i na toploj dobrodošlici koju je priredio novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, a koji je jedan od najiskusnijih američkih diplomata.

"Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana", naveo je američki predsjednik.

Dodao je da s obzirom da su izbori prošli želi da ohrabri Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno - u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja", poručio je Bajden i dodao:"Imao sam čast da provedem vrijeme sa Vama kada sam posjetio Srbiju kao potpredsjednik 2016. godine i uvjeren sam da možemo da unaprijedimo bliske veze i zajedničke interese naše dve zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbjednosti širom svijeta. Naši građani zavise od našeg vođstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorijenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana