Albanci ponovo kamenovali srpsku školu

Srna
Foto: Kosovo onlajn

BEOGRAD- Grupa albanskih mladića kamenovala je osnovnu školu koju pohađaju srpska djeca u Gojbulji kod Vučitrna, polomila staklo na ulaznim vratima i kameru, što je jedan u nizu sličnih napada koji su posljedica antisrpske politike Aljbina Kurtija, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije naglašavaju da kamenovanje ove osnovne škole sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija koja ima za cilj ugrožavanje bezbjednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva.

U saopštenju je navedeno da ovo nije prvi napad na Osnovnu Školu "1. novembar" u Gojbulji jer je ista grupa albanskih mladića koja je sinoć kamenovala školu, činila to u proteklom periodu dva do tri puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi.

"Iako su policija, KFOR i Euleks uvek bili obavešteni o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike incidenata, izgrednici do danas nisu sankcionisani", navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da je jasno da ekstremisti dosljedno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju djeca.

"S obzirom na to da i ovaj incident pokazuje da je na Kosovu i Metohiji trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne samo podržava nego i podstiče, apelujemo na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake, kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje", navode iz Kancelarije. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana