Odbor Skupštine Srbije podržao Vladu Srpske u zaštiti imovine u FBiH

Srna
Odbor Skupštine Srbije podržao Vladu Srpske u zaštiti imovine u FBiH

Beograd - Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu danas je podržao aktivnosti Vlade Republike Srpske na vraćanju uzurpirane i oduzete srpske imovine u Federaciji BiH, te pozvao Srbe protjerane sa područja tog entiteta, koji žive u Srbiji, da se prijave za glasanje na oktobarskim opštim izborima u BiH.

Sjednici ovog odbora su prisustvovali i pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić i predstavnici dvije krovne organizacije izbjeglih i raseljenih u Srpskoj, koji su informisali poslanike Skupštine Srbije o teškom položaju Srba u FBiH, kao i nizu drugih pitanja.

Predsjednik Odbora Miodrag Linta rekao je novinarima u Beogradu poslije sjednice da su gosti iz Republike Srpske naveli niz primjera diksriminacije i teške borbe Srba za imovinska, ali i osnovna ljudska prava.

Linta je rekao da je dogovoreno da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske upozna Odbor sa izvještajem o radu šest kancelarija koje je Vlada Srpske otvorila kako bi pomogla Srbima da zaštite svoju imovinu.

Na sjednici je dogovoreno da do kraja godine bude održana nova sjednica Odbora o položaju Srba u FBiH na koju bi bili pozvani novoizabrani srpski poslanici u kantonalnim skupštinama i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i zavičajnih udruženja.

Linta je istakao da je Odbor danas pozvao protjerane Srbe i druge građane koji žive u Srbiji, a rodom su sa područja sadašnje FBiH da se prijave za glasanje izvan BiH na opštim izborima, koji će biti održani 7. oktobra.

On je podsjetio da je rok za prijavu za glasanje van BiH 24. jul.

Linta je naveo da je na Grajića apelovao da se načelnicima opština u FBiH razmotri mogućnost maksimalnog pojednostavljivanja procedure za vađenje uvjerenja o državljanstvu, kao važnog dokumenta za prijavu za glasanje van BiH.

- Naći ćemo se krajem godine u Skupštini Srbije i vidjeti šta je urađeno i kako još možemo da pomognemo da bi ova tema bila stalno aktuelna. Cilj je da pomognemo stotinama hiljada protjeranih Srba i drugih oštećenih građana, koji su napustili to područje prije posljednjeg rata da zaštite njihovu imovinu - rekao je Linta.

Grajić, koji je i koordinator Vlade Republike Srpske za projekat pružanja pravne pomoći pri registraciji nepokretnosti u FBiH, istakao je da se na teritoriji sadašnje FBiH otima srpska imovina pod plaštom Zakona o upisu nekretnina.

On je novinarima objasnio da se Srbi dovode u zabludu ili ih ne informišu o potrebi evidentiranja imovine u nove knjige, jer za razliku od Republike Srpske koja svakog vlasnika nekretnine pronalazi, obavještava i zakazuje termin, u FBiH se to oglašava u novinama “pa ni teoretski nije moguće da Srbi dođu kako bi se upisali”.

Zato je Vlada Republike Srpske, kako ističe Grajić, otvorila šest novih kancelarija koje kontaktiraju ljude i pomažu im da očuvaju svoju imovinu.

Grajić je naveo da su ove kancelarije otvorene na teritoriji Republike Srpske, a u Srbiji za sada postoji u Novom Sadu, a planirana je i u Beogradu.

- Danas smo pokušali da nađem načine institucionalne borbe protiv takve vrste pojava i tog nakaradnog zakona u FBiH. Imamo od 300.000 do 400.000 ljudi u Srbiji koji imaju nepokretnosti u FBiH i sigurno će biti zainteresovani da učestvuju u zaštiti svoje, srpske imovine - rekao je Grajić.

Sjednici Odbora Skupštine Srbije prisustvovali su i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović, predstavnici Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” Banjaluka na čelu sa Branom Pećancem i Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih lica iz Bijeljine na čelu sa predsjednikom Ignjatom Simićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana