Li počasni građanin Beograda

Tanjug
Li počasni građanin Beograda

Beograd - Premijeru Kine Li Kećijangu uručena je Povelja počasnog građanina Beograda, čime je i zvanično postao treći najviši kineski zvaničnik koji je dobio tu titulu.

Kineskom premijeru povelju su na svečanosti u Skupštini grada, kojoj su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić i predstavnici republičke i gradske vlasti, uručili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Mali je rekao da je ovo poseban trenutak za Beograd i Srbiju, koji će ući u srpsku istoriju.

„Beograd je vekovima spona istoka i zapada, a danas je most na kojem se oni susreću. Poveljom potvrđujemo dugu tradiciju dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda", rekao je Mali.

On je podsjetio da Beograd i Peking imaju sporazum o saradnji iz 1980. godine i najavio da će slijedeće godine, povodom jubileja tog dokumenta, na poziv svog kolege, posjetiti Peking.

Mali je zahvalio kineskom premijeru što je ove godine Beograd bio domaćin Samita Kine i 16 zemalja CEE i istakao da su Srbija i glavni grad odlučni da iskoriste šanse koje su pred nama.

Po dolasku u Skupštinu grada, Li se upisao u spomen-knjigu grada Beograda, koja datira iz pedesetih godina prošlog vijeka, a gradonačelnik Mali mu je pokazao stranice u koje su se upisivali njegovi sunarodnici prilikom posjeta Beogradu.

Ceremoniji je prisustvovao i savjetnik predsjednika Republike Oliver Antić.

Do sada je dodjeljeno 26 povelja počasnog građanina Beograda, a kineski premijer je 27. ličnost kojoj je titula dodjeljena.

Skupština grada je 28. novembra proglasila premijera Kine za počasnog građanina srpske prestonice, a podršku tom predlogu dale su sve odborničke grupe.

U odluci da premijer Kine bude proglašen za počasnog građanina Beograda, između ostalog, navodi se da je on dao doprinos unapređenju sveukupne saradnje između institucija Kine i Srbije.

Zvanje počasnog građanina Beograda uvedeno je 19. jula 1954. godine. Ono se dodjeljivalo sve do 1985. godine, visokim stranim državnicima, koji su bili u posjeti Jugoslaviji, a ponovo je uvedeno 2006. godine.

Li je treći kineski zvaničnik koji je dobio titulu počastnog građanina Beograda, a ranije su je dobili i bivši premijer Kine Hua Guofeng i nekadašnji predsjednik Kine Li Sjenjen.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija učiniti sve da se projekti koji su dogovoreni tokom posjete kineskog premijera Li Kećijanga ostvare na najozbiljniji i najkvalitetniji način, jer će svaki od njih biti korak ka modernizaciji države i boljoj ekonomiji.

Vučić je prilikom dodjele Povelje počasnog građanina Beograda kineskom premijeru rekao da su Samit Kine i 16 zemalja CEE i bilateralni susreti s kineskom delegacijom stavili na leđa Srbije veliki teret i odgovornost da se svi projekti završe i sprovedu onako kako je dogovoreno i kako je obećano.

"Želim da vas uverim da ćemo učiniti sve što možemo da projekte ostvarimo na najozbiljniji i najkvalitetniji način jer je svaki projekat korak ka modernizaciji države i boljoj ekonomiji koja će poboljšati život građana", rekao je Vučić kineskom premijeru.

On je naveo da je posjeta kineskog premijera za njega lično bila veliko političko i ljudsko iskustvo, a da su i građani ne samo Beograda, već i Srbije zadovoljni.

"Vaša trodnevna poseta doprinela je da se ljudi u Beogradu i Srbiji osmehuju. Mislim da neću preterati ako kažem da su oduševljeni onim što se u Beogradu dešavalo", rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru sa "običnim građanima" Srbije uvideo da su ponosni zbog veza koje postoje između Srbije i Kine.

Vučić je naveo da će ovu nedjelju mnogi zapamtiti kao posebnu i da će biti upisana u istoriju kao nedjelja u kojoj se dogodila prava prekretnica i napravljena promena.

"Želim vam srećan put kući", poručio je Vučić kineskom premijeru, dodajući da je Srbija Samit organizovala najbolje što je mogla.

"Napred Beograd, živela Srbija", rekao je Vučić.

Vučić i Li posetili Beogradsku tvrđavu

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Kine Li Kećijang prošetali su danas po Kalemegdanskom parku i posjetili Beogradsku tvrđavu, nakon otvaranja Pupinovog mosta.

Zajedno s dvojicom premijera, kompleks je obišao i predjsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, direktor JP "Beogradska tvrđava" Nikola Kovačević, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, saopštila je "Beogradska tvrđava".

Kineski premijer i članovi delegacije prošetali su po Kalemegdanu i po Gornjem gradu Beogradske tvrđave, posjetili spomenik Pobjednik, Sahat kulu i Stambol kapiju i upoznali se sa istorijom grada Beograda i znamenitostima na Beogradskoj tvrđavi.

Premijer Kine je tokom posjete imao priliku da vidi ponudu suvenira na Beogradskoj tvrđavi i od srpskog premijera Vučića je dobio na poklon jedan od prepoznatljivih srpskih suvenira.

Posebno interesovanje delegacije izazvala je izložba "Svjetska baština u Kini" na kojoj su prikazane specifičnosti i ljepote kineske civilizacije.

Izložba je postavljena u oktobru na Savskom šetalištu na Kalemedanu, a realizovalo je JP "Beogradska tvrđava", uz pomoć Sekretarijata za kulturu grada Beograda i partnera iz Kine, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana