26 godina od smrti Dade Vujasinović

Srna
26 godina od smrti Dade Vujasinović

BEOGRAD - Danas se navršilo 26 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, koja je pronađena mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru na Novom Beogradu.

U zapisniku poslije obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 časova, a zvanična verzija događaja tada je bila da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Prema nalazima forenzičkog instituta u Hagu, smrt novinarke mogla je da nastupi kao posljedica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja, a predsjednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić rekao je za Udruženje novinara Srbije /UNS/ da Komisija nema novih informacija, a da je slučaj i dalje otvoren.

U Višem javnom tužilaštvu UNS-u je rečeno da sa pripadnicima MUP-a "nastavlja da preduzima radnje radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela, izvršioca i zbog obezbeđivanja dokaza".

Oni podsjećaju da je Tužilaštvo tokom 1994. godine preduzelo niz provjera i iniciralo postupak pred tada nadležnim sudom, kada su ispitani brojni svjedoci i obavljena različita vještačenja.

"Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, a obavljena je i rekonstrukcija događaja na licu mesta u prisustvu sudskih veštaka i članova porodice Vujasinović", navode u Tužilaštvu.

U Tužilaštvu ističu da vještaci nisu mogli da se izjasne da li je u ovom slučaju riječ o samoubistvu ili ubistvu, kao i nesrećnom slučaju, ali da te mogućnosti nisu mogli da isključe.

Dodaju i da je zbog nalaza vještaka kojeg je angažovala porodica novinarke, zahtijevano još jedno dopunsko sudsko-medicinsko i balističko vještačenje.

U Tužilaštvu navode da je poslije izmjene zakona 2013. godine istragu, i u ovom slučaju, preuzelo Više javno tužilaštvo u Beogradu i da su tada radili i na pribavljanju dokazanog materija na koje je u svom nalazu ukazao vještak kojeg je angažovala porodica Vujasinović.

Poslije prikupljenih podataka i obavljenih vještačenja, vještačenje je povjereno forenzičkom institutu u Hagu kojem je dostavljen cjelokupni raspoloživi materijal.

"Forenzički institut u Hagu je potvrdio nalaz i mišljenje srpskih veštaka koji nisu mogli da isključe ni mogućnost samoubistva, ni ubistva, kao ni nesrećnog slučaja, što bi u konkretnom slučaju značilo da je smrt zadesna usled nestručnog rukovanja oružjem", rečeno je UNS-u u Tužilaštvu.

Iz Tužilaštva napominju da su ispitali kao svjedoke najuži krug prijatelja Dade Vujasinović, osobe sa kojima je bila u kontaktu prije večeri kada je došlo do njene smrti, kao i sve osobe koje su imala saznanja o ovom događaju.

UNS podsjeća da je porodica Dade Vujasinović angažovala privatnog balističara Zorana Jovanovića, koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa.

Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić je 2008. godine obavio je niz vještačenja i sudu predao svoj nalaz u kome se navodi i da su u tijelu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dvije patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Posle toga, Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umjesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski Forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izvještaju da je u tijelu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Inače, vještačenje Vladimira Kostića rađeno je u vrijeme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Vujasinovićeve i kada se vjerovalo da je uništen u NATO bombardovanju, tako da je on praktično vještačio stručne nalaze drugih vještaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek poslije insistiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je u međuvremenu preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana