Zbog djelovanja SOA-e povučen slovenački ambasador iz Hrvatske

jutarnji.hr
Zbog djelovanja SOA-e povučen slovenački ambasador iz Hrvatske

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenačkog vijeća za nacionalnu bezbjednost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji.

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova, a slovenačka ambasadorica povučena na konsultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenaku zvaničnicu  Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Stirije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenalkog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio. Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor na slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer “zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvještaja televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe”, te da je riječ o “ozbiljnim navodima” koji zahtijevaju “odgovarajuća pojašnjenja”.

Takvi su pritisci na medije “nedopustivi i u suprotnosti s osnovnim načelima demokratije”, navode u njegovom kabinetu. Spomenuta je televizijska postaja u ponedjeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Stirije za Hrvatsku, pokušao spriječiti objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenačlih zvaničnika i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati.

Jedna od stranaka u koalicijskoj vladi slovensačkog premijera Marjana Šareca zatražila je hitan sastanak slovenačkog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodne “špijunske afere” u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne službe, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana