Zašto DPS strijepi od rezultata popisa stanovništva?

Tanjug
Zašto DPS strijepi od rezultata popisa stanovništva?

PODGORICA - Demokratska partija socijalista (DPS) strijepi od popisa stanovništva jer će pokazati rezultate njihovog političkog projekta koji traje prethodnih 30 godina, izjavio je danas demograf Miroslav Doderović.

Odlaganje popisa je, ističe Doderović, politički motivisano i očekivano, ali imajući u vidu potpisani sporazum od svih političkih aktera gotovo je izvesno da će on početi 3. decembra.
    
“Mogu da se popune organizacione praznine, da se obezbedi dovoljan broj popisivača ili da se napravi nova organizaciona šema kako bi popisivači iz opština i popisnih krugova mogli u nekom sledećem prostornom i vremenskom okviru da odrade popis na više lokacija. Tako da je 3. decembar početak priče o popisu i mogućnost da prvi put dođemo do podataka o stanovništvu Crne Gore, o njegovim kvalitativnim i kvantitativnim karakteristikama”, naveo je Doderović u izjavi za podgoričku Adria tv..
    
Rezultati će, dodaje, poslužiti političkim akterima u revidiranju pozicija, jer će objavljivanjem rezultata popisa, neke političke struje nesumnjivo biti osnažene.
    
“To osnaživanje njihovih političkih pozicija biće preko tih podataka koji se odnose na identitet, ali da bi se izvršile promene u Ustavu, neophodno ga je menjati na ustavan način, odnosno dve trećine poslanika može da obezbedi promenu neke ustavne pozicije”, naveo je Doderović.
    
DPS, kaže, strepi od popisa jer će pokazati rezultate njihovog političkog projekta koji traje prethodnih 30 godina.
    
“Projekat je zaustavljen 2020. godine i sada će se rezultati projekta iskazati kroz popis. Jer mi ćemo da vidimo da li će doći do promene u nacionalnoj, jezičkoj i religijskoj strukturi, koja su strogo pitanja identiteta”, naveo je. 
    
Doderović smatra da više nema osnova za bojkot popisa na državnom, iako se opstrukcija može očekivati na opštinskom nivou, ili od pojedinih popisnih komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana