Zagreb: Istovremeno protest zbog uvođenja vojnog roka i skup podrške

Srna
Zagreb: Istovremeno protest zbog uvođenja vojnog roka i skup podrške

Zagreb - Ispred zgrade Ministarstva odbrane u Zagrebu danas su gotovo u isto vrijeme održani protest zbog uvođenja vojnog roka i skup podrške uvođenju obaveznog služenja vojske.

I dok jedni tvrde da je Hrvatskoj neophodan vojni rok jer dobro djeluje na mlade, drugi poručuju "šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku", javlja HRT.


Učesnici protesta zbog uvođenja vojnog roka, koji je organizovao pokret Radnička fronta, tražili su "ulaganje u obrazovanje, a ne u ratovanje" izvikujući "Gradite tvornice, a ne kasarne".

Sa ovog skupa je poručeno da žele društvo koje će ulagati u obrazovanje, nauku, kulturu i zdravstvo, a ne u avione, helikoptere, tenkove i šatore.

Na transparentima se moglo pročitati "Radnik, ne ratnik", "Topovsko meso ne hrani gladan narod", "Rat protiv militarizacije", "Šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku", a okupljeni su uz bubnjeve izvikivali "Rat je gotov", "Nećemo ginuti za tajkune i političare", "Nisam dijete Hrvatske nego oca i majke".

Marko Milošević iz Radničke fronte rekao je da niko ne želi u rat za interese geopolitičkih elita NATO saveza.

Nasuprot njima, u organizaciji Udruženja hrvatskih veterana iz Đurđevca održan je skup podrške vojnom roku.

Skup je podržao i saborski zastupnik Željko Glasnović koji je rekao da Hrvatska treba, ugledajući se na druge države, aktivnu ili pasivnu odbranu i podsjetio do Hrvatska ima obavezu prema NATO-u "da podigne vojni budžet na dva odsto".

"Posljednji događaji, zajedničke vojne vježbe, pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori, stanje u Republici Srpskoj zahtijevaju vojnu obuku", ocijenio je Glasnović.

On je dodao i da su mladi muškarci svake godine "sve više feminizirani".

Skupove je osiguravao veliki broj interventih policajaca, koji su stali između dvije grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana