Zagreb ispunjava uslove za pridruživanje šengenskoj zoni

Agencije
Zagreb ispunjava uslove za pridruživanje šengenskoj zoni

BRISEL - Hrvatska je nastavila da ispunjava kriterijume za pridruživanje šengenskom prostoru, saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je Hrvatsku zbog njenih napora i istrajnosti da ispuni sve neophodne uslove za ulazak u šengensku zonu.

"To je razlog da vjerujem da će članice EU preduzeti ispravne korake ka tome da Hrvatska uskoro postane punopravni član šengenske zone", istakao je Junker.

Komisija je potvrdila da je Hrvatska preduzela potrebne mjere i u području upravljanja spoljnim granicama.

"Udovoljeno, ali potrebno poboljšanje", glasila je ocjena po nekoliko tačaka koje se tiču nadzora granice s Bosoim i Hercegovinom, nabavke tehničke opreme za nadzor, korištenje posebeno obučenih pasa i slično.

Ranije je iz Ministarstva bezbjednosti BiH rečeno da se ne očekuju drastične promjene za građane BiH kada Hrvatska uđe u Šengen zonu s obzirom na to da oni već odavno primjenjuju takve standarde na svojim granicama.

Agencija "Blumberg" podsjeća da Rumunija i Bugarska, koje su se pridružile EU 2007. godine, i dalje čekaju na pridruživanje šengenskoj zoni.

Hrvatska se pridružila EU 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana