Za uništenje jednog tenka 50.000 evra

Srna
Za uništenje jednog tenka 50.000 evra

Skoplje - Sjeverna Makedonija moraće po ulasku u NATO da uništi stariji arsenal naoružanja i opreme koji još aktivno koristi njena vojska, a koji potiče još iz perioda bivše Jugoslavije, piše makedonski list “Nova Makedonija”.

 

U kontekstu uništenja starog arsenala naoružanja makedonske vojske, bugarski vojno-politički analitičar Kostadin Kostadinov podsjeća da je Bugarska ulaskom u NATO morala da uništi velike količine naoružanja.

- Najveći dio naoružanja bio je rashodovan na takozvanom groblju bugarske vojske, a sada tamo mogu da se pronađu tenkovi u procesu raspadanja, avioni, helikopteri i puške - rekao je Kostadinov.

On podsjeća da je bugarska vojska prije ulaska u NATO imala 120.000 vojnika, 300 vazduhoplova i 2.500 tenkova, dok danas ima 20.000 vojnika, 30 letjelica i 300 oklopnih vozila.

I Albanija je u procesu učlanjenja u NATO bila obavezna da unište staro naoružanje, kao i 83.000 tona municije porijeklom iz komunističkog perioda i kineske proizvodnje.

Tirana je za ovo potrošila više od 35 miliona evra.

Posljednji primjer u regionu je Crna Gora. Kako pišu crnogorski mediji, proces uništenja starog naoružanja započet je 2017. godine, a riječ je o projektu Fonda za delimitarizaciju NATO-a, promovisanog od njemačke i britanske ambasade u Podgorici.

List “Vijesti” je pisao da je za ovu akciju izdvojeno 700.000 evra, a da je jedan od ciljeva uništenje starog naoružanja i bezbjednija životna sredina za građane.

Kako piše ovaj list, u cijelom procesu biće uništene 403 tone starog naoružanja na bezbjednoj lokaciji.

Makedonski general u penziji Mitre Arsovski kaže da je ovaj proces povezan s političkim opredjeljenjima Alijanse koja pokušava da nametne standard i u kojoj će biti korišćeno samo oružje proizvedeno u fabrikama zemalja članica.

On smatra da će Sjeverna Makedonija bez sumnje biti u poziciji u kojoj će morati da modernizuje svoje naoružanje, kao i da uništi staru tehniku.

Kako Arsovski ističe, na osnovu prakse iz prošlosti, uništenje jednog vojnog oklopnog vozila makedonsku vojsku, ali i bilo koju drugu armiju, moglo bi koštati do 50.000 evra.

Naoružanje po NATO standardima

Doktor vojno-političkih nauka Blagoja Markovski smatra da Sjeverna Makedonija neće potrošiti mnogo novca u procesu uništenja starog naoružanja jer, kako navodi, najveći dio naoružanja makedonske vojske već ispunjava NATO standarde.

 (Agencije)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana